Ga naar de inhoud
Verkeersveiligheid

Helft minder verkeersongelukken door coronamaatregelen

Verkeer Beeld © Archief/ANP

De maatregelen tegen corona hebben een positief effect op het aantal verkeersongelukken. Doordat er aanzienlijk minder verkeer op de weg is, lag het aantal verkeersongevallen vorige week de helft lager dan in dezelfde week vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van STAR, een samenwerking tussen de politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeersbureau VIA. 

Bijna 900 ongelukken minder

Afgelopen week, de eerste volle week waarin de coronamaatregelen goed te merken waren, telde STAR in totaal 857 verkeersongevallen op Nederlandse wegen. Dat zijn er 878 minder dan in dezelfde week vorig jaar. Een daling van 50 procent.

De daling is in de meeste gemeenten terug te zien. In hoofdstad Amsterdam werden zelfs 73 procent minder ongelukken geteld. Toch zijn er ook enkele kleinere gemeenten waar het aantal ongevallen afgelopen week hoger lag.

Verschil ongevallen in week 12 (2019/2020)

Ernst nog niet bekend

Over de ernst van de ongevallen is nog niet voldoende bekend. Daarover hoopt STAR later meer duidelijkheid te krijgen. Uit berichten van regionale media bleek al wel dat er vorige week in zeker vier plaatsen dodelijke ongelukken plaatsvonden.

Verantwoording

De gegevens die voor dit artikel zijn gebruikt, komen van STAR. Een initiatief van de politie, verzekeraars en verkeersbureau VIA om ongelukken inzichtelijk te maken. De cijfers zijn de door de politie geregistreerde ongelukken. Niet elk ongeval komt in die registraties terug, omdat de politie niet altijd wordt ingeseind.