Ga naar de inhoud
Coronacrisis, dit moet je weten

Lockdown leidt tot bizarre taferelen in Spanje: 'Mensen laten geit uit'

Spanjaarden laten niet alleen honden uit. Beeld © Politie Spanje

Spanje zit helemaal op slot. En dat is niet makkelijk voor de Spanjaarden die er normaal toch erg van houden om buiten te socialen. RTL Nieuws-correspondent Alex Tieleman merkt dat de mensen creatief zijn om te voorkomen dat ze boetes krijgen voor illegaal op straat zijn.

Op het bospaadje waar ik elke dag de hond uitlaat, is het de afgelopen dagen drukker geworden. Niet rijen dik, want dit is maar een klein stadje onder de rook van Barcelona. Maar toch. Naast de bekende gezichten van Trini of Pere, die elke ochtend op dezelfde tijd met twee keurig geschoren keffertjes en een oude grijze reu door het bos kuieren, duiken er steeds meer nieuwe gezichten op.

Regering
Lees ook:
Regering Italië besluit tot vrijwel totale lockdown

Nu het openbare leven in Spanje sinds vorig weekend alleen nog een herinnering is, fungeert een wandeling met een viervoeter voor veel Spanjaarden als een welkome reddingsboei. Even weg van de familie. Van de kinderen. En vooral weg van het leven tussen muren. Want het huis is voor veel Spanjaarden vooral een plek om te slapen; een exclusief domein, alleen toegankelijk voor naasten.

Het uitbundig gevierde sociale leven in Spanje is een cliché dat klopt. Maar dat speelt zich vooral buitenshuis af: In de trappenhuizen. Op straat. In de horeca. En in talloze clubjes en verenigingen. Spanje heeft niet voor niets de grootste bardichtheid ter wereld.

Na een week lockdown om het coronavirus in te dammen, snakken veel Spanjaarden daarom nu al naar buitenlucht. De door de autoriteiten toegestane bezoekjes aan supermarkt, apotheek of bank bieden nauwelijks soelaas. Soms vraagt de politie hier met enige achterdocht om een bonnetje om er zeker van te zijn dat niemand de hele dag door de straten dwaalt, met een tas al eerder gekochte boodschappen, om zo de quarantaine te omzeilen.

Spanje op slot

In Spanje zijn sinds afgelopen weekend strenge maatregelen van kracht vergelijkbaar met het beleid in Italië. Spanje is nu Europa’s tweede grootste corona-brandhaard. Het aantal besmettingen is inmiddels opgelopen tot bijna 20.000. Meer dan duizend Spanjaarden zijn bezweken aan het coronavirus.

47 miljoen Spanjaarden moeten daarom nu verplicht thuisblijven om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. De enige uitzondering geldt voor woon-werkverkeer en het kopen van levensmiddelen, medicijnen of een bezoek aan de bank.

Noodplan

Premier Sánchez heeft een noodplan van 200 miljard euro in werking gesteld om de Spaanse economie te redden en een ontslaggolf te voorkomen. Om massale huisuitzettingen als tijdens de kredietcrisis te voorkomen mogen Spanjaarden hun hypotheek later aflossen en krijgen zij de garantie dat gas, water en licht niet wordt afgesloten.

De alarmfase in Spanje is voorlopig van kracht tot eind maart, maar deze termijn wordt waarschijnlijk verlengd.

De
Lees ook:
De FIFA helpt je door de crisis: Nederland vs Spanje opnieuw uitgezonden

Het uitlaten van de hond heeft daarom deze dagen voor veel Spanjaarden een extra ontspannende werking. Al raden experts wel aan om de pootjes van de dieren bij thuiskomst te ontsmetten.

Op hondenfora wordt druk gespeculeerd over de vraag of er eigenlijk een tijdslimiet zit aan het uitlaten van de hond. Kan je niet gewoon een halve dag of langer met je hond door de straten banjeren zonder de nieuwe regels te overtreden?

Bizarre taferelen

Het hondenuitlaat-excuus heeft inmiddels al tot veel bizarre taferelen geleid. In Palencia werd een man aangesproken door de politie die op straat een speelgoedhondje achter zich aan sleepte. In Girona ging iemand met een geit aan een halsband de straat op. Anderen probeerden hetzelfde met varkens en vogeltjes. Het mag allemaal niet. Ook is het niet de bedoeling om dertig keer per dag de hond uit te laten, benadrukken de autoriteiten.

Ondertussen zien sommige Spanjaarden wel brood in de uitlaathond. Hondenbezitters bieden daarom online de diensten van hun eigen viervoeters aan. Voor een wandelingetje moet je dan wel tot een paar tientjes neerleggen: "Te huur, een Franse buldog om deze dagen mee te wandelen. Klein en handzaam, zelfs voor beginners", staat er in een oproep.

Voor de quarantaine viel er juist nog geld te verdienen met het uitlaten van honden. Advertentiewebsites zijn inmiddels begonnen de verhuur van honden aan banden te leggen.

In de eerste week quarantaine in Spanje zijn er al meer dan 10.000 boetes uitgedeeld en werden 200 Spanjaarden aangehouden voor het schenden van de nieuwe regels.

Vanaf de Mirador (het uitzichtpunt), met uitzicht op de spoorlijn naar Barcelona, scholen ook nog steeds jongeren samen. Een tas bier of een joint in gezelschap helpt tegen de verveling thuis. Voor het handjevol lokale politieagenten is het lastig om er te komen, laat staan in te grijpen. Al hebben de autoriteiten aangekondigd vanaf volgende week strenger op te treden.

Dit is waarom het coronavirus anders is dan griep

01:01

Verkoop aan de deur

Toch is de noodzaak van de lockdown om het coronavirus te temmen bij de meeste Spanjaarden inmiddels wel doorgedrongen, nu het aantal besmettingen en doden explosief blijft stijgen. In het winkeltje waar ze de lekkerste Catalaanse wijn uit de omgeving verkopen, is men daarom maar overgaan tot verkoop aan de deur.

De eigenaresse schrobde al dagenlang onvermoeibaar de toonbank schoon. Maar nu mogen klanten ook niet meer de winkel binnen. "Het werkte gewoon niet. Iedereen zat aan de producten en zette ze vervolgens weer terug. En dat op zo’n kritiek moment!", vertelt haar dochter Laura met een mondkapje op (zie foto onder). Zij vertelt dat een vriendin die in het ziekenhuis even verderop, werkt zich grote zorgen maakt omdat de verpleegsters daar tegenwoordig rondlopen in vuilniszakken bij een gebrek aan beschermende pakken.

Aan het einde van het hondenpad surveilleert nu soms een politieauto. Wielrenners, hardlopers en jongeren op crossmotoren, die vorige week nog het bos bevolkten, krijgen een bon. Maar wie met een hond komt aanlopen, wordt met rust gelaten.

Uitwijken

Hondenbezitters die je elke dag tegen het lijf loopt, leer je kennen. De ontmoeting op het bospaadje is dan ook meestal reden voor een praatje. Vaak over het weer. Over de trein naar Barcelona die áltijd vertraging heeft. Soms over de onafhankelijkheid van Catalonië en andere 'cosas de la vida' (dingen in het leven).

Maar sinds de lockdown wijken de hondenbezitters steeds vaker uit naar de berm als er een tegenligger in zicht komt. Bij het passeren, wordt alleen bedeesd 'bon dia' gemompeld. Deense Dogs, piepjonge teckels en herdershonden op leeftijd trekken zich ondertussen weinig aan van social distancing. Zij besnuffelen elkaar nog alsof morgen niet bestaat.

Gerke
Lees ook:
Gerke en Berdien zijn tóch getrouwd: 'Corona staat liefde niet in de weg'