Les voor artsen

Huisarts wil vooral meer weten over beginstadium Covid-19: 'Beetje Russisch roulette'

18 maart 2020 20:45 Aangepast: 18 maart 2020 21:27
Een huisarts in zijn spreekkamer (archieffoto). Beeld © ANP

Hoe herken ik het coronavirus? Wist huisarts Richard den Exter het maar. Hij wordt in zijn praktijk in Rotterdam iedere dag overspoeld met vragen over het virus. Maar hij heeft zelf, net als veel andere artsen, ook genoeg vragen. "Er is nog veel onduidelijkheid."

Huisarts Richard den Exter uit Rotterdam Huisarts Richard den Exter uit Rotterdam

Huisartsen zoals Den Exter krijgen hun informatie via het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) en het RIVM. Dan denk je: fijn, vastigheid, daar kun je van op aan. "Dat is ook zo, maar ook die informatie verandert geregeld", zegt Den Exter. Een voorbeeld: "Eerder waren alleen mensen uit bepaalde gebieden een risico, een dag later was iedereen een risico." 

Online webinar

Het is begrijpelijk, vindt ook Den Exter, want het coronavirus is nieuw. Voor iedereen, ook voor artsen. Alle kennis die er is, wordt gedeeld, vanaf vanavond ook via een online webinar. De cursus wordt opgenomen en later ook nog aangeboden voor artsen die vanavond niet kunnen. Ook Den Exter zal de kennis tot zich nemen. 

Wat Den Exter graag wil, is meer weten over het beginstadium van het coronavirus. Dat zou steeds beter mogelijk moeten zijn, omdat de ziekte al een tijd rondwaart, bijvoorbeeld in China. Het gaat hem dan om 'dat eerste stukje van de ziekte'. Want mensen met beginnende klachten melden zich vanzelfsprekend bij de huisarts. 

'Pak aan, mondkap op'

"Nu hebben we geen handvat", zegt hij. "Als iemand hoest en koorts heeft en de patiënt moet écht gezien worden, dan kan het corona zijn. En dus nemen we dan altijd voorzorgsmaatregelen. Zo'n heel pak aan, mondkap op, dat soort zaken. Het kan griep zijn, een verkoudheid, maar ook corona. Een beetje Russisch roulette."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Mede daarom ontvangen ze bij de praktijk van Den Exter lang niet meer alle patiënten, waar ze dat eerder het liefst wel deden. Mensen met niet-spoedeisende problemen moeten even wachten, worden telefonisch geholpen. Alles om het aantal coronapatiënten dat wordt verwacht, het hoofd te kunnen bieden. En wat blijkt: "Mensen hebben er echt heel veel begrip voor. Heel mooi om te zien."

Onderscheid tussen ziekten

Ook huisarts Hempel uit Groningen (zijn voornaam wilde hij liever niet gepubliceerd zien) gaat zijn kennis over corona bijspijkeren. "Ik verwacht niet dat we er direct achter komen wat nou typisch corona is, maar ik hoop wel meer te weten te komen over de manier waarop ik onderscheid kan maken tussen de gewone griep, longontsteking, bronchitis, een aanval van COPD en Covid-19, de ziekte die ontstaat door het coronavirus. Die laat zich namelijk niet zo makkelijk onderscheiden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Artsen willen massaal bijscholing over corona

Hempel zat al eens tegenover een patiënt bij wie hij een sterke verdenking had van het coronavirus. De persoon was vrij plotseling kortademig geworden, had koorts, pijn op de borst, en – heel belangrijk – was in contact geweest met een persoon die zeker corona had. Hempel stuurde de persoon naar het ziekenhuis, en had gelijk. Er was geen opname in het ziekenhuis nodig, maar de persoon werd wel naar huis gestuurd met de diagnose corona.

'Ik wil 5 dagen kunnen blijven werken'

Het neemt ook bij hem inmiddels meer dan de helft van de dag in beslag. Hij heeft het eerder onderschat, geeft hij toe. Een beetje bezorgd was hij de afgelopen week wel, maar het heeft plaatsgemaakt voor daadkracht. "Ik werk vijf dagen, en dat wil ik blijven doen. Misschien vallen er straks collega's weg en dan wil ik er nog steeds kunnen zijn. Daarom ben ik ook veel bezig met de voorzorgsmaatregelen."

Vragen van (huis)artsen over het virus

  • Is het virus overdraagbaar via schoenzolen? Daar gebruiken we nu geen bescherming voor.
  • Hoe lang blijft het virus in de lucht van een spreekkamer hangen? Oftewel: moeten niet alle patiënten met een mondkapje binnenkomen?
  • Hoe betrouwbaar is het 'zelfmaakmasker’ van keukenpapier waar nu berichten over rondgaan?
  • Is het ontsmetten van deurklinken en dergelijke wel of niet nodig?
  • Hoe besmettelijk zijn personen zonder klachten?
  • Wanneer mogen wij het zelf doormaken?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore