MH17-proces

Tweede Kamer: vertaal MH17-proces live in Russisch als 'wapen tegen desinformatie'

07 maart 2020 18:07 Aangepast: 08 maart 2020 13:32
De rechtszaal in het zwaarbeveiligde Justitieel Complex Schiphol. Beeld © ANP

De MH17-rechtszaak moet vertaald worden in het Russisch, zodat het proces ook live kan worden gevolgd in Rusland. Dat vraagt een meerderheid van de Tweede Kamer, op initiatief van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. De partijen willen de vertaling inzetten om het Russische publiek te informeren.

De vertaling moet zo snel mogelijk worden geregeld, zegt Sjoerdsma. "Zodat Russische burgers zelf kunnen zien hoe onafhankelijk het proces is, zelf kunnen zien welke bewijzen op tafel liggen tegen en zelf kunnen zien welke aanklachten er liggen tegen, onder andere, Russische staatsburgers." 

Beïnvloeding

Rusland werkt niet mee, wil geen verdachten uitleveren en ontkent elke betrokkenheid. Het land heeft verschillende theorieën verspreid over de ramp. Ook heeft de Russische militaire inlichtingendienst het MH17-onderzoek bespioneerd en onderzoekers proberen te beïnvloeden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Moskou: MH17-verdachten hun straf in Rusland laten uitzitten is onbespreekbaar

Het proces is zowel in het Nederlands als in het Engels te volgen. "Dat is te weinig", zegt Sjoerdsma. "Ik denk ook dat de vertaling kan dienen als een wapen tegen de desinformatiecampagne van Rusland."

Het land is volgens hem sinds de MH17 bezig geweest met rookgordijnen, complottheorieën. "Maar als je dit live uitzendt in het Russisch, kunnen Russische burgers dit zelf zien zonder dat er een filter tussenzit."  

Veel steun van partijen

D66 stelt de vragen samen met VVD, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie en SGP. Bij elkaar opgeteld zijn die partijen goed voor een ruime Kamermeerderheid van bijna honderd zetels. Ze willen dat rechtbank de vertaling mogelijk maakt, desnoods met hulp van minister Blok van Buitenlandse Zaken of justitie-minister Grapperhaus.

"Het gaat om een rechtszaak met wereldwijde impact. Deze zaak houdt veel mensen bezig, ook in Rusland", zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. "Ik ben niet vreselijk onder de indruk van de mate van vrije pers in Rusland dus laten we de Russen de kans geven gewoon zelf in hun eigen taal deze rechtszaak te volgen."

Ook de ChristenUnie hoopt op actie van het kabinet. "Het zou heel goed zijn als dit gaat gebeuren, want het is heel erg belangrijk dat het Russische publiek kan zien wat er werkelijk gebeurt en gezegd wordt", aldus ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf.

Megaproces begint maandag

Het megaproces over MH17 begint maandag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Het proces is live te volgen op internet, maar wordt in het Nederlands gehouden en in het Engels vertaald. Er zijn vier verdachten: drie Russen en een man uit Oekraïne.

De kans is groot dat geen van de verdachten aanwezig zal zijn bij het proces. Voor de behandeling van de zaak is nu al meer dan een jaar uitgetrokken. Er is grote internationale belangstelling voor, meer dan 400 journalisten uit tientallen landen hebben zich aangemeld. 

Vlucht MH17 werd juli 2014 neergehaald. Alle 298 inzittenden, onder wie bijna tweehonderd Nederlanders, kwamen om het leven.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nabestaande Ria blogt over het MH17-proces: 'Ik wil het zién, hóren, vóelen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore