Ga naar de inhoud
Spraakmakende rechtszaak

Sjeik van Dubai liet zijn dochters ontvoeren en dreigde met pistool op kussen

Sjeik Mohammed al-Maktoum is de heerser van Dubai. Beeld © AFP

Sjeik Mohammed al-Maktoum, de 70-jarige heerser van Dubai, liet twee van zijn dochters ontvoeren. Hij deed dat nadat zij voor hun vader hadden geprobeerd te vluchten. Ook zorgde hij ervoor dat zijn ex-vrouw moest vrezen voor haar leven. Dat heeft een Britse rechter gezegd in een spraakmakende rechtszaak in Londen.

Het is een rechtszaak die tot de verbeelding spreekt. Met in de hoofdrol de steenrijke sjeik al-Maktoum en een prinses, Haya Bint Al-Hussain. Zij was één van de zes vrouwen van de sjeik, maar besloot te vluchten nadat ze had ontdekt hoe haar man twee van zijn dochters had laten ontvoeren.

Pistolen op bed

Prinses Haya besloot om in april 2019 naar Londen te vluchten. Ook nam ze haar kinderen mee, zoon Zayed (8) en dochter Jalila (12). Tot enorme woede van de sjeik, die op Instagram sprak over verraad en de vrouw begon te intimideren. Zeker nadat bekend was geworden dat de prinses een affaire had met een Britse bodyguard.

Haya verklaarde tegenover de rechter dat ze tot twee keer toe een pistool op haar kussen had gevonden. Ook schreef de sjeik gedichten vol dreigende taal en zou hij hebben gezegd: "Jij en de kinderen zullen nooit veilig zijn in Engeland."

Wie
Lees ook:
Wie is prinses Haya en waarom verstopt ze zich in Londen?

Ook liet de prins een helikopter naar de zwaarbeveiligde villa van de prinses vliegen. De piloot kwam met de boodschap dat de prinses naar een gevangenis in een woestijn zou worden gebracht.

Dochters ontvoerd

Dat sjeik Maktoum ook echt tot zulke dingen in staat is, blijkt nu uit het feitenonderzoek. De Britse rechter acht bewezen dat de sjeik eerder prinses Latifa, één van zijn 25 kinderen, liet ontvoeren. Latifa probeerde zowel in 2002 en 2018 uit Dubai te vluchten, uit angst voor haar vader.

Na de eerste mislukte poging werd ze drie jaar vastgezet. Na de tweede poging werd ze door gewapende mannen ontvoerd, terwijl ze op een jacht voer in de Indische oceaan, op weg naar India en later Amerika. De 34-jarige Latifa werd onder dwang terug naar Dubai gebracht en is sindsdien nauwelijks meer in het openbaar gezien.

Vlak voor haar vluchtpoging nam prinses Latifa nog een videoboodschap op, die na de ontvoering online verscheen. Daarin vertelde ze hoe zij en haar familie in Dubai geen enkele vrijheid kennen. 'Als jullie deze beelden zien, dan is het misgegaan. Of ik ben vermoord, of ik zit in een hele slechte situatie.'

Een andere dochter, prinses Shamsa, probeerde al eerder uit Dubai te ontsnappen. In 2000 ging de toen 19-jarige prinses ervandoor, toen zij met haar familie in hun villa in het Britse Surrey verbleef.

Rechtszaak
Lees ook:
Rechtszaak sjeik Mohammed en prinses Haya 'in nevelen gehuld'

Maar ook de poging van Shamsa mislukte. In Cambridge werd ze opgepakt door agenten van de sjeik en vervolgens gedrogeerd naar Dubai gebracht, waar ze nog altijd gevangen zit.

Activisten blij 

Mohammed al-Maktoum, die bij geen enkele zitting aanwezig was, ontkent alle aantijgingen. Hij werd vertegenwoordigt door een vooraanstaande advocaat, maar die kon de rechter niet overtuigen.

Het feitenonderzoek vloeit voort uit een rechtszaak over de twee kinderen, die in Londen blijven wonen. Mogelijk volgen er nog andere strafzaken. Mensenrechtenactivisten zijn blij met het oordeel. Zij hopen dat wereldleiders voortaan terughoudend zijn in hun relaties met de sjeik, die ook een veelgeziene gast is in de paardensport.