Flinke maatregelen

Corona beheerst Italië: 107 doden, alle scholen dicht en Serie A zonder publiek

04 maart 2020 16:00 Aangepast: 04 maart 2020 20:47
Een vrouw draagt een mondkapje in Rome Beeld © EPA

Nergens in Europa grijpt het coronavirus zo erg om zich heen als in Italië. Zeker 107 patiënten zijn nu overleden, en ruim 3000 mensen zijn besmet geraakt. Het openbare leven raakt steeds meer verstoord. Een overzicht van de omvangrijke maatregelen en de gevolgen.

Het leven in de dorpen en steden in het noorden van Italië wordt nog altijd het meest ontregeld. In de zogeheten rode zone in Lombardije, kunnen ruim 50.000 bewoners nog altijd geen kant op. 11 plaatsen worden er sinds 22 februari onder quarantaine gehouden. Scholen zijn dicht en kerkdiensten afgeblazen.

Scholen gesloten

Nu het virus zich verder over het land heeft verspreid, neemt de regering maatregelen die voor heel Italië gelden.

Een van de belangrijkste stappen is het sluiten van alle scholen en universiteiten. Het onderwijs in Italië wordt tot zeker 15 maart stilgelegd, zo maakte de minister van Onderwijs tijdens een persconferentie bekend.

'Streep door allerlei activiteiten'

De regering lijkt verder allerlei activiteiten te gaan verbieden. Dat zou blijken uit een document, in handen van persbureau Reuters. Evenementen waarbij het publiek binnen een meter van elkaar staat, worden volgens Reuters afgelast.

Uit het document zou ook blijken dat bioscopen en theaters voorlopig worden gesloten.

Serie A zonder publiek

De regering wil verder dat alle voetbalwedstrijden uit de Serie A de komende tijd in lege stadions worden gespeeld. "Het ziet er naar uit dat we die maatregel moeten nemen", zegt de minister van Sport.

Eerder werden al voetbalwedstrijden in het noorden van Italië uitgesteld. Ook de bekerwedstrijd tussen Napoli en Internazionale van donderdag wordt uitgesteld. Het bekerduel tussen Juventus en AC Milan van vanavond was al eerder afgelast.

Wielerklassiekers op losse schroeven

Ook wielerwedstrijden dreigen door het virus te worden afgelast. Komende zaterdag staat in Toscane de klassieker Strade Bianche op het programma. Later volgen nog de etappekoers Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo, ook prestigieuze wielerwedstrijden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen over doorgaan Milaan-Sanremo vanwege virus

Afgelopen maandag werd nog bekend gemaakt dat de koersen gewoon gereden gaan worden, maar dat is gezien de huidige ontwikkelingen nog maar de vraag.

Jumbo-Visma rijdt niet in Italië

De Nederlandse ploeg Jumbo-Visma heeft zelf al besloten om de Strade Bianche niet te gaan rijden. De ploeg van onder meer Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk doet dat op advies van de ploegarts en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Samen met het management van onze ploeg zijn we continu bezig zorg te dragen voor de gezondheid van onze renners en overig personeel en voor goede werkomstandigheden te zorgen", zegt Richard Plugge, algemeen directeur van de Nederlandse ploeg. "Dat houdt bijvoorbeeld in te voorkomen dat ze ergens in quarantaine moeten. We moeten het in een breder perspectief bekijken en verantwoording nemen voor de gezondheid van renners, staf en wielerfans."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore