Ga naar de inhoud
Nieuws

We drinken meer speciaalbier en alcoholvrij, groei zet door

Beeld © ANP

We drinken voor het tiende jaar op rij meer speciaalbier, zowel met als zonder alcohol. De jaarlijkse biercijfers van de Nederlandse Brouwers laten zien dat consumenten flink doordrinken en vooral meer variëren in hun keuze.

De categorie speciaalbier groeit met 3,6 procent. Geen enorme cijfers, wel een duidelijke groei, zeggen de Nederlandse brouwers. "We denken niet dat speciaalbieren groter worden dan pils, maar je ziet wel dat bijzondere biertjes meer en meer gekozen worden door consumenten", zegt Lucie Wigboldus van De Nederlandse Brouwers.

De trend is keuzes maken. "Denk aan tripels, ipa's, toegankelijke blonde bieren", zegt Wigboldus. "De consument vraagt daar steeds meer om, dus het wordt ook goed verkocht in supermarkten en in de horeca. Bieren met een laag alcoholgehalte kennen ook een duidelijke groei."

Alcoholvrij bier valt nog steeds in het niet naast de reus die pils is in ons land. Maar als je inzoomt op de cijfers, zie je dat het aantal gedronken biertjes zonder alcohol wel degelijk flink stijgt.

Minder en minder alcohol

In 2016 werd er nog 387.000 hectoliter bier zonder alcohol gedronken. Vorig jaar ging dat om 680.000 hectoliter. Volgens de directeur van belangenvereniging Nederlandse Brouwers Lucie Wigboldus ligt dat aan de grotere keuze die consumenten hebben. "Jaren geleden was er alleen pils en witbier in een alcoholvrije variant. We zien nu ook steeds meer 0.0 speciaalbieren op de markt."

Volgens Wigboldus is een op de twintig bieren inmiddels alcoholvrij. Daarbij valt op dat in de horeca alcoholvrij bier een groei van 24 procent doormaakte. "Alcoholvrije bieren worden steeds vaker op de tap aangeboden. Er zijn meer alcoholvrije blonde bieren, ipa's en bieren met een flinke smaak", aldus Wigboldus.

Volgens de directeur toont dat aan dat bier zonder alcohol goed is ingeburgerd, en dat de categorie dit jaar alleen nog maar verder zal groeien.

Dit is een artikel van