'Grote bende'

Tuinen verwoest door stormen: 'Schutting ligt bij de buren'

24 februari 2020 16:09 Aangepast: 24 februari 2020 16:17
Juliëtte deelde deze foto van de verwoesting in haar tuin door de storm. Beeld © Juliëtte Janssen

Omgewaaide schuttingen en losgerukte planten: de stormen van de afgelopen weken hebben flink huisgehouden in tuinen. We vroegen hoe jullie tuin erbij staat, en wat opviel: vooral veel schuttingen bleken omver te zijn gegaan.

"Alles is bij mij kapot. De schuttingen liggen in de tuinen van beide buren", schrijft Cindy Lee Newell onder onze Facebookpost. Bij Meggs Peertje is de schutting blijven staan. "Alleen de rest van het tuinmeubilair is gaan dansen", schrijft ze.

De tuinstoelen van Meggs Peertje liggen verspreid over de tuin. De tuinstoelen van Meggs Peertje liggen verspreid over de tuin.

"De complete glasplaat is van mijn tuintafel gewaaid en kwam op de bestrating terecht, maar wonderlijk genoeg is die nog heel. Tuinlampje is eraf gewaaid, maar ook nog heel", schrijft Angelique Bravenboer.

Drukte bij tuincentra verwacht

De Tuinbranche Nederland verwacht dat het over een paar weken druk zal worden bij tuincentra. "Het is nu nog steeds slecht weer, dus echt herstellen van de tuin gebeurt nu nog niet. Als het over een paar weken mooier weer wordt, zal het wel drukker worden", zegt Frank van der Heide.

In particuliere tuinen is volgens Van der Heide vooral schade aan schuttingen. "Incidenteel gaan er wel boompjes omver, maar het zijn vooral de schuttingen."

De schutting van Mandy ging ook omver. De schutting van Mandy ging ook omver.

Zo blijft je schutting wél staan

Om in de toekomst een omgewaaide schutting te voorkomen, kun je een aantal dingen doen. "Je ziet veel schuttingen met betonpalen. Niet altijd even mooi, maar wel stevig, want beton rot niet", zegt Nanda van Raaijen, directeur van Van Raaijen Hoveniers in Almere.  "Wat ook kan, is stalen buizen die de grond ingaan, of hardhout in plaats van geïmpregneerde palen. Gewoon hout gaat gewoon op een gegeven moment rotten en dan kan net die ene windvlaag het beslissende zetje geven."

Omgewaaide bomen en hagen kun je volgens Van Raaijen het best zo snel mogelijk weer de grond inzetten. "De wortels mogen niet te lang blootliggen." Wel zul je er wat palen bij moeten plaatsen. "Anders liggen ze bij de volgende windvlaag zo weer om."

Storm Ciara zorgde voor spectaculaire beelden in Nederland

Verslaggever Jaap van Deurzen kon niet rechtop blijven staan door de harde wind.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Storm zorgt voor schade in diverse delen van Nederland  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore