Uitbraak Italië

Drentse scholen: check je kind na vakantie op corona

24 februari 2020 10:35 Aangepast: 24 februari 2020 13:28
Beeld © iStock

"Ben je op vakantie geweest in gebied waar het coronavirus is? Dan willen we u vragen om een bezoekje aan de huisarts te brengen." Dat bericht stuurt scholenkoepel Pricoh aan ouders. Bij de scholenkoepel in Drenthe zijn dertien scholen aangesloten. Het RIVM reageert: dit is onnodig.

Directeur van de koepel Herman Klaster schreef het bericht. "Een van mijn medewerkers wist dat er één of meerdere gezinnen in Italiaanse gebieden geweest waren. Nu zijn er gebieden waar niet meer gereisd mag worden, maar we weten niet of er zaterdagavond of zondagochtend nog mensen vanuit die gebieden vertrokken zijn naar Nederland. Het leek ons daarom verstandig om vast iets te doen."

Het bericht dat de ouders zondagavond ontvingen:

Ouders van de dertien basisscholen kregen dit bericht te zien. Ouders van de dertien basisscholen kregen dit bericht te zien.

"Morgen gaat de school weer beginnen, nu hebben we gehoord dat er gezinnen op vakantie zijn geweest in het gebied waar momenteel het coronavirus aanwezig is", staat in het bericht dat gisteravond verscheen op de online omgeving van de scholenkoepel.

"Als de huisarts bevestigt dat er niets aan de hand is, kunnen de kinderen weer gewoon naar school komen."

Geen controle

Klaster is niet van plan om ouders te controleren of ze naar de huisarts zijn geweest. "Het bericht was puur om te attenderen. We willen geen paniek zaaien, maar juist paniek voorkomen. Er zijn ook ouders niet op vakantie geweest, maar die zich wel afvragen hoe het dan nu moet als andere ouders wel naar Italië zijn geweest."

Hij hoopt dat er snel meer duidelijkheid komt vanuit de overheid over wat scholen wel en niet moeten doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

84-jarige man is vierde dode door coronavirus in Italië

"De boodschap tot nu toe is: 'geen reden tot paniek'", zegt een woordvoerder van het Nederlandse Huisartsengenootschap (NHG) in een reactie. "Als ouders zich zorgen maken is het altijd gebruikelijk om de huisarts te bellen. Die stelt vervolgens de nodige vragen om in te schatten of er wel of niet een risico op corona is en of een bezoek nodig is."

Het NHG heeft continu contact met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en andere organisaties over het virus. "Zolang er geen uitbraken zijn, passen we het protocol niet aan. We willen geen onnodige onrust verspreiden."  Het RIVM benadrukt dat wat de scholenkoepel doet 'niet nodig' is en ook 'geen beleid van het RIVM of de GGD'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Italiaanse trein mag Oostenrijk toch in: passagiers niet besmet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore