Emotionele ontmoeting

Zussen in Cambodja na bijna halve eeuw herenigd: 'Ik dacht dat ze dood was'

21 februari 2020 22:08 Aangepast: 22 februari 2020 15:42
Links de 101-jarige Bun Chea, rechts zus Bun Sen (98), in Phnom Penh. Beeld © CCF

Een emotionele hereniging in Cambodja. Twee zussen, 98 en 101 jaar oud, hebben elkaar na bijna een halve eeuw weer in de armen kunnen sluiten. Ze dachten allebei dat de ander was omgekomen tijdens het gruwelijke regime van de Rode Khmer in Cambodja, in de jaren zeventig.

De zussen zijn bij elkaar gebracht door een hulporganisatie. Er bleek ook nog een jongere broer in leven, van 92. "Dat ik de hand van mijn oudere zus vast kan houden betekent zo veel. En toen mijn broer mijn hand aanraakte moest ik huilen", zegt de 98-jarige Bun Sen.

Tranen bij hun ontmoeting na bijna een halve eeuw. Links Bun Sen. Tranen bij hun ontmoeting na bijna een halve eeuw. Links Bun Sen.

De zussen Bun Sen en Bun Chea zagen elkaar voor het laatst in 1973. In de jaren daarna nam de communistische Rode Khmer onder leiding van Pol Pot de macht over. Tijdens dat regime tussen 1975 en 1979 kwamen bijna twee miljoen Cambodjanen om het leven. Het was genocide op bijna een kwart van de bevolking.

De zussen met hun broer (links) en kinderen en kleinkinderen. De zussen met hun broer (links) en kinderen en kleinkinderen.

Killing fields

Pol Pot wilde in Cambodja een middeleeuwse landbouwstaat vestigen. Dus werden alle steden leeggehaald en moest de bevolking op het land werken. Hoogopgeleide Cambodjanen zoals leraren werden meteen gedood, soms was het dragen van een bril al voldoende. Op de akkers, later de 'killing fields' genoemd, stierven de Cambodjanen massaal aan ondervoeding en uitputting. Het begrip familie werd afgeschaft, ouders werden van kinderen gescheiden.

Pol Pot met zijn Rode Khmer in de jungle, in 1979. Pol Pot met zijn Rode Khmer in de jungle, in 1979.

Ook de man van Bun Sen overleefde het niet. Toen het regime van Pol Pot in 1979 ten val kwam, trok Bun Sen naar de hoofdstad Phnom Penh, waar ze leefde in de buurt van een grote vuilnisbelt. Ze zorgde dar voor zwerfkinderen.

Met het verkopen van nog bruikbare goederen wist ze in haar levensonderhoud te voorzien. Terug naar haar geboortedorp wilde ze wel, zegt ze, maar het kwam er nooit van. Door geldgebrek, en doordat haar gezondheid steeds verder achteruitging

Grootmoeder

Hulporganisatie Cambodian Children Fund ontfermde zich in 2004 over haar. Bun Sen wordt er grootmoeder genoemd, ze kreeg een huisje en werd sindsdien financieel ondersteund bij haar werk met de kinderen. Het was ook de hulporganisatie die onlangs ontdekte dat haar broer en zus nog altijd leefden, in het geboortedorp op zo'n honderd kilometer van de hoofdstad. En daar kwam het tot een emotionele hereniging. 

"Ik verliet mijn dorp lang geleden en ik ging nooit terug. Want ik heb altijd gedacht dat mijn broers en zussen dood waren. Zonder CCF had ik mijn oudere zus nooit gevonden. Ik ben zo blij", zegt Bun Sen. Haar zus Bun Chea zegt: "Dertien van onze familieleden zijn gedood door Pol Pot, en we dachten dat Bun Sen er een van was. We hebben veel over haar gesproken, maar ik had nooit gedacht dat haar nog zou zien."  

Zussen Bun Chea en Bun Sen op tour door de hoofdstad. Zussen Bun Chea en Bun Sen op tour door de hoofdstad.

De zussen hebben inmiddels samen een trip door de hoofdstad gemaakt. En zijn vastbesloten elk moment dat ze nog samen hebben van elkaar te genieten.  

Monument voor de vele slachtoffers van de Rode Khmer bij Phnom Penh. Monument voor de vele slachtoffers van de Rode Khmer bij Phnom Penh.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore