'Vertrouwen kwijt'

Jessica werd misbruikt door atletiektrainer Jerry M.: 'Ik wilde het vergeten'

21 februari 2020 08:46 Aangepast: 21 februari 2020 14:48
Bij Eva Jinek vertelde Jessica haar verhaal. Beeld © RTL

Tegen atletiektrainer Jerry M. is een celstraf van 24 maanden geëist, waarvan 8 voorwaardelijk. Jessica was als tiener één van de slachtoffers die hij heeft misbruikt. "Ik was al het vertrouwen kwijt."

"Je moet me aankijken", zei Jessica gisteren tegen Jerry M. toen ze hem in de rechtbank zag. Ze maakte gebruik van haar spreekrecht, en vertelde wat het misbruik met haar heeft gedaan.

Toen ze zag dat Jerry naar een blaadje keek dat voor hem op tafel lag, zei ze dat ze wilde dat ze hem aankeek. "Er ontstond bij mij een gevoel van: ik heb jou op een ander moment in mijn leven aangekeken, dat moment wil ik me niet meer herinneren, en nu kan ik jou aankijken op een manier dat ik het los kan laten en verder kan." 

Droom waarmaken

Jerry was iemand tegen wie ze opkeek, weet Jessica nog. Ze was dertien toen ze werd gescout en wilde niets liever dan haar droom – een topatleet worden – waarmaken. Trainer Jerry zou haar daar bij helpen.

"Hij was een voorbeeld", vertelde Jessica gisteren aan tafel bij Jinek. "Ik was toen nog heel onzeker, zoekende naar wie ik was, wie ik wilde worden in het leven. Dan komt er iemand die jou dat vertrouwen kan geven..."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Atletiektrainer Jerry M. alsnog aangehouden voor ontucht en aanranding minderjarigen

Moed inspreken

En Jessica kreeg dat vertrouwen ook. Ze voelde zich zekerder, ging vooruit als atleet. "Als trainer was hij heel goed. Hij kon je op de baan moed inspreken en was er voor je tijdens trainingen en wedstrijden."

Een jaar later ging Jessica met de club, en met Jerry, op trainingskamp naar het buitenland. Toen gebeurde het. Jessica wil er niet te diep op ingegaan, gaf ze bij Jinek aan, maar ze voelde als jong meisje wel aan: dit klopte niet.

'Er is iets gebeurd' 

Een dag daarna belde ze haar moeder om te vertellen dat er 'iets' was gebeurd, maar ze kon de woorden nog niet vinden. Dat kwam later, toen het steeds slechter met haar ging, thuis en op school, en ze het opschreef. 

Jessica's ouders haalden haar van de atletiekclub af, iets wat ze verschrikkelijk vond. "Je bent alleen maar bezig met die droom om atleet te worden. En als zoiets met je gebeurt, als er misbruik van je wordt gemaakt, dan wil je zoiets vergeten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouwen doen aangifte tegen atletiektrainer Jerry M.

Schuldig

Jerry M. wordt verdacht van seks met meerdere meisjes van 11 tot 18 jaar. Hij keek dierenporno met ze en maakte twee minderjarige meisjes zwanger. 

M. zou de meisjes onder meer hebben betast en gezoend. Hij zou tijdens de trainingen dicht op de meisjes hebben gestaan, zijn hand op hun billen hebben gelegd en de slachtoffers massages hebben aangeboden.

Niet gelukt

Aangifte doen bij de politie, en daar vertellen over het misbruik, lukte Jessica in eerste instantie niet. Ze durfde niet. "Ik was bang dat ik niet geloofd werd. Als zoiets gebeurt, ga je aan jezelf twijfelen, aan alle kanten."

Haar ouders wilden graag dat ze aangifte deed, maar voor Jessica was dat 'uit den boze.' "In mijn ogen had deze man ook een geweldige vrouw, en twee kinderen. Ik had het gevoel dat het mijn schuld was als ik aangifte zou doen."

Nu besefte ze: het is niet haar eigen schuld. En nu, achteraf gezien, is ze blij dat ze pas later alsnog aangifte heeft gedaan. Op een moment dat ze het proces dat daarna zou komen, psychisch aankon. 

Heftig

In de rechtszaal was Jessica niet het enige slachtoffer dat gebruikmaakte van haar spreekrecht: een ander meisje sprak ook rechtstreeks tegen de trainer, en weer twee andere vrouwen lieten een brief voorlezen.

"Het was heftig, maar ook een opluchting. Al die jaren wilde ik bepaalde dingen tegen hem zeggen, en nu was dat moment er", zegt Jessica daarover.

Ze heeft uitgelegd waarom ze eerst geen aangifte wilde doen, dat had Jerry graag willen weten, en ook wat het misbruik met haar deed, 'al die jaren'.

Gevecht met mezelf

"Het was een slopend psychisch gevecht met mezelf en mijn omgeving. Ik was het zelfvertrouwen kwijt, maar ook het vertrouwen in mensen om me heen. Je filter valt weg van wat iemands goede bedoelingen zijn." 

Jessica doet haar verhaal omdat ze hoopt dat andere misbruikslachtoffers ook inzien: het is niet hun schuld. "Dat besef ik nu", zegt ze. En wat ze ook beseft: dat ze na gisteren weer een stap heeft gezet. "Ik ben niet bezig met zijn straf. Ik kan verder na vandaag." 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore