Ga naar de inhoud
Boetes in jouw gemeente

Bumperkleven, racen en appen achter stuur: verkeershufter vaker op de bon

Beeld © ANP

De politie ziet steeds meer verkeershufters op Nederlandse wegen. Weggebruikers die lak hebben aan anderen gaan namelijk vaker op de bon. Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws. Er zijn vooral meer boetes uitgedeeld aan appende bestuurders en asociale parkeerders.

RTL Nieuws selecteerde 100 verschillende vormen van huftergedrag in het verkeer en analyseerde boetecijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Flinke stijging

Het gaat om gedrag dat ergernis veroorzaakt en medeweggebruikers in gevaar kan brengen. Denk aan bumperkleven, rechts inhalen en parkeren op een invalidenparkeerplaats. Voor al deze hufterboetes moet een overtreder staande worden gehouden door agenten of parkeerwachten.

In vier jaar tijd is het aantal boetes voor dit soort gedrag in het verkeer flink gestegen. Vorig jaar werden ruim 217.000 boetes uitgeschreven, dat zijn er zo’n 74.000 meer dan in 2016. Een stijging van 52 procent.

Boetes verkeershufters per jaar

'Hufter pakken tijdrovend'

Waar flitspalen en trajectcontroles helpen bij het beboeten van snelheidsduivels is huftergedrag lastiger aan te pakken. Daarvoor moeten agenten overtreders op heterdaad betrappen. "Het is een arbeidsintensieve manier om te handhaven, maar wel erg doeltreffend. Omdat je dan mensen kan aanspreken en hun gedrag aan de kaak kan stellen", stelt Egbert-Jan van Hasselt, landelijk projectleider verkeer van de politie.

Volgens de politie komt de stijging van het aantal hufterboetes voort uit extra inzet van agenten. Niet alleen surveillanceteams, maar ook agenten die terug komen rijden van bijvoorbeeld een ongeluk letten nu op huftergedrag.

Mee op jacht naar verkeershufters

02:04
'Als het gevaarlijk wordt, zijn ze voor ons'
Ruim
Lees ook:
Ruim een derde van snelheidsboetes voor geringe overtreding

Wie zich schuldig maakt aan huftergedrag en daarop wordt betrapt, zal dat merken in de portemonnee. Rechts inhalen kost 240 euro, voor bumperkleven op de snelweg staat een boete van 430 euro en ook voor parkeren op een invalidenplek staat een boete van bijna 400 euro. "Pittige boetes", stelt de politie. "Maar het is ook asociaal."

Toename in 282 gemeenten

De groei van het aantal boetes voor huftergedrag is over het hele land te merken. In maar liefst 282 van de 355 Nederlandse gemeenten is er ten opzichte van vorig jaar een toename van het aantal hufterboetes.

De grootste stijging in relatieve zin was in Krimpen aan den IJssel, daar steeg het aantal hufterboetes met 458 procent. Vorig jaar waren het er 173. In 2018 nog 31. Vlieland en Schiermonnikoog zijn de enige gemeenten waar geen enkele hufterboete aan verkeersdeelnemers werd uitgedeeld in 2019. Niet heel vreemd, er rijden nauwelijks auto's op de twee eilanden.

Voor elke gemeente analyseerde RTL Nieuws het huftergedrag op en naast de weg. Benieuwd naar de resultaten voor je eigen gemeente? Check dan de link in de kaart of gebruik het zoekvak eronder.

Lees je vanuit de RTL Nieuws-app en zie je geen zoekbalk? Update dan je app.

Appers de klos

Van alle hufterboetes is de grootste stijging te zien bij het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur. Huftergedrag waar de politie het afgelopen jaar flink op heeft ingezet. Zo werden vorig jaar 121.365 bestuurders bekeurd voor deze overtreding. In 2016 was dat aantal nog niet de helft.

Sinds juli geldt het appverbod ook voor fietsers. Het merendeel van de vergeven boetes in 2019 ging echter naar automobilisten.

Parkeerterreur

Een andere grote ergernis waar vaker tegen opgetreden wordt, is asociaal parkeergedrag. Vorig jaar werden bijna 18.000 bonnen uitgeschreven voor parkeren op een plek die alleen voor invaliden bestemd is. Ook het aantal boetes voor dubbel parkeren is het hoogst in vier jaar.

Andere flinke stijgers onder de hufterboetes zijn rijden over de vluchtstrook, het negeren van rode kruizen en inhalen in strijd met een inhaalverbod. In de afgelopen vier jaar werden in totaal zes mensen beboet voor het doorsnijden van een rouwstoet.

Stijgende hufterboetes

Huftergedrag leidt tot ongelukken

Hoogleraar transportbeleid Bert van Wee van de TU Delft juicht de toenemende handhaving op huftergedrag toe. "Het is vaak heel gevaarlijk en leidt tot ongelukken. Hufters zijn gevoelig voor een hogere pakkans."

Van Wee hoopt dat vooral ook de veelplegers gepakt worden. "Een kleine groep hufters zorgt voor een onevenredig groot aandeel in alle verkeersongevallen. Een half procent veelplegers zorgt voor ongeveer zes procent van alle ongevallen."

Verantwoording

Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). In totaal is een lijst met 100 verschillende overtredingen (pdf) samengesteld als zijnde hufterovertredingen. Het gaat in alle gevallen om boetes waarvoor agenten de boosdoener staande moeten houden.

Dagelijks
Lees ook:
Dagelijks 112-belletjes over snelwegpiraten, politie komt vaak in actie