Zaak-Weinstein

Seksueel roofdier of gemanipuleerd slachtoffer? Jury beslist over lot Weinstein

18 februari 2020 22:08 Aangepast: 18 februari 2020 23:39
Beeld © ANP

Is Harvey Weinstein een seksueel roofdier dat jarenlang zijn gang kon gaan, of is hij juist zelf het slachtoffer van manipulerende vrouwen, zoals zijn advocaten blijven volhouden? Het lot van de gevallen filmtycoon ligt nu in de handen van een twaalfkoppige jury, die beslist of Weinstein mogelijk levenslang de gevangenis in moet.

Het juryberaad is voorlopig het slotstuk van de rechtszaak in Manhattan, die grote symbolische waarde heeft voor de #metoo-beweging.

De afgelopen drie weken hebben zowel de aanklagers als de verdediging er alles aan gedaan om de twaalf juryleden uit New York te overtuigen van hun versie van het verhaal.

Twee versies

Weinstein is sinds 2017 door meer dan 80 vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Maar in deze zaak is de 67-jarige producent aangeklaagd voor twee verkrachtingszaken. Die zouden hebben plaatsgevonden in 2006 en 2013. 

Justitie beschuldigt de producent ervan dat hij oud-productieassistent Miriam Haley en oud-actrice Jessica Mann, destijds allebei werkzaam voor Weinstein, seksueel heeft misbruikt. Weinstein zou Haley in een hotelkamer hebben verkracht. Mann beweert door de producent in diens huis te zijn gedwongen tot orale seks.

"Hij kroop bovenop mij en verkrachtte me", verklaarde actrice Annabella Sciorra. De veronderstelde verkrachting uit 1993 is verjaard, maar ze getuigde wel in het proces om aan te tonen dat het gedrag van Weinstein een patroon zou zijn. "Hij kroop bovenop mij en verkrachtte me", verklaarde actrice Annabella Sciorra. De veronderstelde verkrachting uit 1993 is verjaard, maar ze getuigde wel in het proces om aan te tonen dat het gedrag van Weinstein een patroon zou zijn.

Getuigenverklaringen

Daarnaast getuigden de afgelopen weken ook zes andere vrouwen. Bij hen is het veronderstelde misbruik voor deze rechtszaak inmiddels verjaard, maar ze doen in de rechtbank toch hun verhaal. De vrouwen willen op die manier aantonen dat het misbruik van Weinstein een patroon is.

Zo verklaarde actrice Annabella Sciorra, bekend uit de tv-serie The Sopranos, dat Weinstein haar in 1993 in haar eigen appartement overmeesterde. Hij zou haar, terwijl zij zich in alle hevigheid verzette, hebben verkracht.

"Ik probeerde hem van mij af te krijgen. Ik sloeg hem, schopte hem. Maar hij kroop bovenop mij en verkrachtte me.", vertelde ze de jury emotioneel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tientallen juryleden afgewezen in verkrachtingsproces tegen Weinstein

De verdediging, onder leiding van advocaat Donna Rotunno, noemt juist Weinstein het slachtoffer. Zij benadrukt dat Jessica Mann en Miriam Haley, ook na hun veronderstelde verkrachtingen, met Weinstein contact onderhielden. 

Nauwe banden

Met name Jessica Mann zou nog drie jaar lang een nauwe relatie met Weinstein hebben gehad. In die tijd had ze ook gewenste seks met hem, gaf ze in getuigeverklaring toe. Rotunno bepleit dat de vrouwen de positie van Weinstein gebruikten, om hun eigen carrière een impuls te geven.

Donna Rotunno, de advocaat van Weinstein, richtte zich direct tot de jury: "De wereld kijkt mee." Donna Rotunno, de advocaat van Weinstein, richtte zich direct tot de jury: "De wereld kijkt mee."

Het is nu aan de opgeroepen zeven mannen en vijf vrouwen, die door de overheid verplicht zijn om in de jury plaats te nemen. De juryleden moeten het unaniem eens worden en staan onder een enorme druk. Om straks een onafhankelijk oordeel te kunnen vellen, zijn ze door de rechter opgedragen om geen enkele mediaverslaggeving over de zaak te volgen.

Bij voorbaat veroordeeld?

Spreken ze straks Weinstein vrij, dan is dat een enorme winst voor het kamp dat vindt dat mannen door de #metoo-beweging al bij voorbaat veroordeeld zijn. Wordt Weinstein schuldig bevonden, dan laat het proces juist zien dat machtige mannen niet langer met seksueel wangedrag kunnen wegkomen. Precies wat de #metoo-beweging wil.

Rechter kwaad

In de aanloop naar het oordeel van de jury, publiceerde Weinsteins advocaat Rotunno nog een omstreden artikel in tijdschrift Newsweek. Daarin richtte zij zich direct tot de juryleden, iets wat rechter James Burke ongepast noemt. "De verdeding wordt opgedragen om geen contact te hebben met de pers, totdat er een vonnis is", zei hij.

Rotunno schreef in het opiniestuk onder meer dat ze hoopt dat de juryleden doen 'wat zij weten dat goed is'. "Weinstein is onschuldig," en "de wereld kijkt toe", voegde ze daar aan toe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Seksueel roofdier' Harvey Weinstein presenteert zich als slachtoffer

Het is afwachten hoe snel de jury tot een oordeel komt. Mocht Weinstein schuldig worden bevonden, dan gaat hij mogelijk levenslang de gevangenis in. Maar wordt hij vrijgesproken, dan wacht hem nog een ander proces.

Ook in Los Angeles is Weinstein aangeklaagd. Hij zou in februari 2013 een Italiaans model hebben verkracht. De vrouw wil verder anoniem blijven. Volgens haar advocaat onderhield zij, in tegenstelling tot de aanklagers in dit proces, na de verkrachting geen enkel contact meer met Weinstein.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore