5 vragen en antwoorden

Dit is het Caloh Wagoh-proces: moord op bestelling, handel en afpersing

19 februari 2020 06:32 Aangepast: 19 februari 2020 07:46
De politie tijdens een onderzoek bij een clubhuis van motorclub Caloh Wagoh in Amersfoort. Beeld © ANP

Het is een van de grootste liquidatiezaken ooit in Nederland: het Caloh Wagoh-proces. Vandaag en morgen vinden in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol nieuwe zittingen plaats. Wie zijn de verdachten? Wat hebben ze volgens het Openbaar Ministerie gedaan? En wat is de link met Marengo, het liquidatieproces waarin Ridouan Taghi terechtstaat? Vijf vragen en antwoorden.

1. Waar gaat de zaak precies over?

Het proces draait om leden van motorclub Caloh Wagoh, die zich volgens het OM schuldig hebben gemaakt aan bedreiging en afpersing, de handel in en het bezit van vuurwapens, en de belangrijkste aanklacht: het voorbereiden en uitvoeren van liquidaties.

Zoals de officier van justitie tijdens een vorige zitting begin oktober zei: "Sommige mensen geven opdracht om hun tuin op te laten knappen. In deze motorclub ging het net zo gemakkelijk om opdrachten mensen kapot te knallen."

De aanklacht kan nog worden uitgebreid, maar op dit moment denkt het OM voldoende bewijs te hebben voor vier liquidaties:

  • Farid Souhali, op 17 april 2017 in Den Haag
  • Jaïr Wessels, op 7 juli 2017 in Breukelen
  • Zeki Yumusak, op 25 juli 2017 in Rotterdam
  • Stefaan Bogaerts, 21 september 2017 in Spijkenisse

2. Wie zijn de belangrijkste verdachten?

Er zijn in totaal veertien verdachten, van wie Delano 'Keylow' R., mede-oprichter van Caloh Wagoh, de belangrijkste is. Volgens het OM heeft Delano R. moordopdrachten aangenomen om die vervolgens door moordcommando’s, bestaande uit leden van zijn motorclub, te laten uitvoeren. Er waren drie van zulke moordcommando’s actief binnen Caloh Wagoh, denkt het OM.

Sommige opdrachten voor de liquidaties kwamen uit een Turks netwerk. Dit netwerk zou zijn aangedragen door een ander hooggeplaatst lid van Caloh Wagoh en een belangrijke verdachte in dit proces: Greg R. Deze 71-jarige crimineel had volgens het OM de rol van raadgever binnen Caloh Wagoh.

Andere moordopdrachten zouden afkomstig zijn van het netwerk van Ridouan Taghi. Toch is Taghi geen verdachte in deze zaak; hij staat alleen terecht in dat andere grote liquidatieproces: Marengo. Op 6 maart verschijnt Taghi in dat proces voor het eerst voor de rechter.

Beelden uit 2018: een politieactie tegen Caloh Wagoh

Op de beelden is te zien hoe de politie een huis van een van de bendelenden binnenvalt.

3. Hoe sterk is het bewijs?

Net als in het Marengo-proces beschikt het OM in de Caloh Wagoh-zaak over een kroongetuige: Tony de G. Deze kroongetuige maakte zelf deel uit van een van de moordcommando’s van Caloh Wagoh en nam actief deel aan geweldsdelicten. Na de moord op Jaïr Wessels in juli 2017 wilde De G. niet langer betrokken zijn bij liquidaties. Omdat hij vreesde zelf doodgeschoten te worden als hij uit de organisatie zou stappen, besloot hij met de politie te gaan praten.

Ander belangrijk bewijs komt, opnieuw net als bij Marengo, uit zogenoemde PGP-berichten. PGP staat voor Pretty Good Privacy; een systeem dat berichten versleutelt waardoor criminelen zich onbespied wanen in hun communicatie. In sommige van die berichten wordt duidelijk over liquidaties gesproken.

Opmerkelijk in dit proces: het OM heeft vier harddisks vol aan video-opnames en foto’s van die geheime PGP-berichten gevonden op gegevensdragers van hoofdverdachte Delano R. Waarom Delano R. deze PGP-teksten kennelijk wilde vastleggen op foto en video, is voor het OM een raadsel. Het levert wel een schat aan bewijsmateriaal op.

4. Waarom worden Marengo en het Caloh Wagoh-proces niet samengevoegd?

Er zijn dus grote gelijkenissen: in beide zaken bestaat het belangrijkste bewijs uit PGP-berichten en de verklaringen van een kroongetuige. Bovendien gaat het in beide zaken om liquidaties die (deels) zouden zijn uitgevoerd in opdracht van Riudouan Taghi.

Er is ook een groot verschil: in Marengo gaat het om misdaden die gepleegd zijn in de periode van 9 september 2015 tot en met 14 januari 2017, de dag waarop kroongetuige Nabil B. zich bij de politie meldde. Bij Caloh Wagoh gaat het om strafbare feiten die zijn gepleegd in de periode erna, vanaf eind januari 2017. Omdat de twee kroongetuigen in deze twee zaken dus over twee verschillende tijdsperiodes hebben verklaard, vindt het OM het 'niet opportuun' om de zaken samen te voegen.

5. Hoe lang gaat het proces duren?

Vandaag en morgen staan er zogenoemde pro-forma-zittingen op de agenda. Het OM geeft dan een update over de voortgang van het onderzoek en de rechtbank besluit over de voorlopige hechtenis van de verdachten. Pas als het onderzoek volledig is afgerond kan de inhoudelijke behandeling van de zaak beginnen. Het OM verwacht dat niet voor 2021.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore