Wapenembargo

Nieuwe Europese militaire missie bij Libië

17 februari 2020 18:20 Aangepast: 17 februari 2020 18:22
Gevechten bij de Libische hoofdstad Tripoli in mei 2019. Beeld © AFP

Europese landen lanceren een nieuwe militaire missie voor de kust van Libië. Daarover hebben de ministers van Buitenlandse Zaken unaniem een politiek akkoord bereikt. "Als er politieke wil is, is niets onmogelijk", zei EU-buitenlandchef Josep Borrell.

Twee regeringspartijen, D66 en ChristenUnie, hebben al eerder gepleit voor Nederlandse deelname aan een nieuwe missie bij Libië.

Constructief

Minister Blok van Buitenlandse Zaken wil zich constructief opstellen. "We hebben allemaal haast, maar dit onderdeel moet nog uitgewerkt worden. Ik kan dus nog niet precies zeggen wanneer de schepen kunnen uitvaren", aldus Blok.

Miniatuurvoorbeeld
Het pleidooi van D66 en CU:

Regeringspartijen: Nederland moet meedoen aan militaire missie bij Libië

Details uitgewerkt

De details worden de komende weken uitgewerkt, zodat over ruim een maand een formeel besluit kan worden genomen. Borrell hoopt dat de missie eind maart van start kan gaan. Veel lidstaten bieden volgens hem aan schepen te leveren. "We zullen in actie komen als er wapens over zee worden gesmokkeld." 

De ministers beloofden vorige maand zich in te zetten voor bewaking van het wapenembargo dat volgens Borrell systematisch wordt geschonden. Ondanks oproepen tot een staakt-het-vuren wordt In Libië nog altijd volop gevochten. Hoe de wapenhandel over land moet worden aangepakt is onduidelijk.

EU-buitenlandchef Josep Borrell en minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken EU-buitenlandchef Josep Borrell en minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken

Operatie Sophia gestopt

Operatie Sophia, die tot vorig voorjaar langs de hele Libische kust actief was en tienduizenden migranten uit zee redde, wordt opgedoekt. "Nu komt er een nieuwe militaire missie in een ander gebied met een duidelijke focus op het wapenembargo", zei de Oostenrijkse minister Alexander Schallenberg.

Migranten

Oostenrijk vreest voor een aanzuigende werking op migranten. Om die zorgen weg te nemen gaan de marineschepen in de nieuwe missie verder naar het oosten van Libië opereren, weg van de migratieroutes in het centrum en westen. De schepen worden teruggetrokken als zich een sterke stijging voordoet van het aantal migranten over zee in hun operatiegebied, aldus Borrell. De EU blijft de Libische kustwacht en marine trainen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore