Gouden gevangenis

Na rampzalige cruise is Flip weer thuis: 'Wat een opluchting'

17 februari 2020 20:28
Flip en zijn vrouw worden ontvangen door een medewerkers Nederlands consulaat in Phnom Penh. Beeld © Facebook / privéfoto

De Nederlander Flip Knibbe zat met zijn vrouw en zoon vast op het cruiseschip Westerdam in de Zuid-Chinese Zee, en daarna werden ze naar eigen zeggen 'opgesloten in een hotel'. Op eigen houtje is het gezin gisteren toch naar Nederland vertrokken. "Best spannend."

De Westerdam dobberde dagenlang rond op de Zuid-Chinese Zee. Uit vrees voor het coronavirus wilde Thailand het schip niet toelaten. Ook bij vier andere omliggende landen was het schip niet welkom.

Groen licht

Onder andere Nederland en de Verenigde Staten zochten naar een aanmeerplaats voor het schip. Afgelopen week kreeg de Westerdam groen licht om aan te leggen in Cambodja.

Daarna is Flip met zijn zoon en vrouw, zoals op zijn Facebook staat vermeld, in een hotel 'vastgehouden' in Phnom Penn, de hoofdstad van Cambodja. Hij riep via het sociale medium op dat Nederland hen 'zo snel mogelijk' weg moest halen.

Heel spannend

Inmiddels heeft Flip zelf het heft in handen genomen, met het paspoort en de boardingpass in de tas zijn de drie richting het vliegveld gegaan. "Heel spannend, maar uiteindelijk verliep de terugreis heel voorspoedig", schrijft hij.

Het gezin uit Landsmeer is via Phnom Penn naar Singapore gevlogen, en daarna door naar Amsterdam. "Vanochtend 6.45 uur zetten wij weer voet op Nederlandse grond", aldus Flip. "Wat een opluchting."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Flip zit vast op cruiseschip Westerdam: 'Nederland, help ons!'

Sterkte 

Flip wil alle Westerdammers, waarmee hij doelt op alle andere passagiers die op het schip vastzaten, heel veel sterkte toe. "We duimen voor een snelle en goede afloop."

Aan boord van de Westerdam waren 1455 passagiers en 802 bemanningsleden, onder wie zo'n 91 Nederlanders. Bij een 83-jarige Amerikaanse opvarende die in Maleisië is getest, is het coronavirus vastgesteld. Zij was na aankomst in Cambodja naar Maleisië gevlogen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlander op coronacruise Japan: 'Virus verspreidt zich explosief'

Reactie RIVM

Of het gezin uit Landsmeer inderdaad in Nederland is aangekomen, kan het RIVM niet bevestigen. "We kunnen daar niets over zeggen vanwege privacyredenen", zegt een woordvoerder. 

Wel bevestigt de woordvoerder dat 'een deel' van de 91 Nederlanders al weer terug in Nederland is. "Die mensen proberen we nu te vinden en te spreken." Ook heeft het RIVM de GGD's in de woonplaatsen van de passagiers, benaderd. 

Aantal onbekend

Hoeveel Nederlanders er exact weer terug thuis zijn, is niet duidelijk. "Die mensen zijn vrij om te gaan en te staan waar ze willen." 

Ze hoeven niet in quarantaine, vooralsnog. "We zijn voorzichtig en houden contact, maar er is nu geen reden tot zorg. Het is ook niet duidelijk of de besmette vrouw die in Maleisië een positieve uitslag had, ook daadwerkelijk al ziek was op het schip." 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore