Ga naar de inhoud
Valentijnsdag

Nog single? Bekijk uit hoeveel vrijgezellen jij kunt kiezen

Nog niemand om romantisch mee over het strand te rennen? Beeld © iStock

Geen rozen, geen chocolade, geen romantisch avondje uit: als vrijgezel is er niet veel aan op Valentijnsdag. Gelukkig ben je lang niet de enige. Er zijn namelijk zo’n drie miljoen singles in Nederland.

RTL Nieuws berekende hoeveel van die singles jij zou kunnen daten. Halverwege de vijftig is je datingpoel het grootst. Zo kan een heteroman van 56 (in theorie) kiezen uit maar liefst 536.000 vrouwen.

Zo hebben we het berekend

De grafiek is gebaseerd op cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) over hoeveel mensen alleen wonen. Van die mensen heeft volgens het CBS bijna een kwart wel een relatie. Die zijn dus ook afgetrokken van het aantal singles.

Alles bij elkaar zijn er dan 1,23 miljoen single mannen en 1,7 miljoen single vrouwen in Nederland.

De meeste relaties hebben geen groot leeftijdsverschil: 90 procent scheelt tien jaar of minder. Daarom zijn we er in onze berekening van uitgegaan dat je potentiële partner maximaal tien jaar jonger of ouder is dan jij. Ben je daar flexibeler in, dan is je keuze dus groter. 

Ben
Lees ook:
Ben je vrijgezel? Dan gaat er niets boven Groningen

Daarnaast helpt het natuurlijk als jouw potentiële partner ook op jou valt. Volgens het CPB valt zo’n 5 procent van de Nederlanders op hetzelfde geslacht. Ook daar is rekening mee gehouden.

Uitgaan, werk of internet

Genoeg vissen in de zee, dus, maar hoe sla je er een aan de haak? Het laatste onderzoek van het CBS hiernaar is al vrij oud, uit 2013. Maar toen hadden de meeste stellen elkaar leren kennen tijdens het uitgaan, op vakantie of bij een andere vorm van recreatie. Een derde van alle stellen ontmoette elkaar op die manier.

Zo’n 15 procent van de stellen kent elkaar via vrienden. Ook het werk (15 procent) en het internet (14 procent) zijn populaire plekken om de ware te ontmoeten.