Niet naar Zeeland

Kabinet maakt besluit afblazen verhuizing marinierskazerne bekend

14 februari 2020 04:30 Aangepast: 14 februari 2020 06:51
Legervoertuigen bij de kazerne in Doorn. Beeld © ANP

Het kabinet praat vandaag opnieuw over de verhuizing van de marinierskazerne naar Zeeland, zo melden bronnen aan RTL Nieuws. Bedoeling is officieel het voorgenomen besluit bekend te maken: de verhuizing naar Vlissingen wordt afgeblazen.

De kwestie leidde gisteren tot een ingelast overleg van de meest betrokken bewindspersonen. Al weken hikt het kabinet tegen het officiële besluit aan.

Kift in het kabinet 

Eind januari kwam staatssecretaris Visser (Defensie) met een mededeling in de ministerraad: de verhuizing naar Vlissingen wordt geannuleerd, want de slagkracht van Defensie staat onder druk. Te veel mariniers dreigen te vertrekken. Kamerleden van regeringspartijen waren al geïnformeerd over het plan.

Maar andere ministers, zoals vicepremier De Jonge en minister Knops, protesteerden. De discussie ging vooral over compensatie voor Zeeland. Visser kon niet besluiten tot annulering zonder fatsoenlijke compensatie. Premier Rutte besloot tot uitstel.

Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie. Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie.

Uitgelekt

De poging van Visser lekte echter uit via RTL Nieuws en zorgde voor een storm van kritiek. Naar de buitenwereld was de boodschap: er is nog geen besluit genomen. Visser sprak over een 'groot dilemma' en later over 'grote aarzelingen' over de verhuizing. Vicepremier De Jonge, zelf een Zeeuw, ontliep zelfs televisiecamera’s over de kwestie. Premier Rutte probeerde begrip te tonen. "Ik snap dat de Zeeuwen erg geschrokken zijn", aldus Rutte. "Ik baal er ook ontzettend van hoe dit is gegaan."

Miniatuurvoorbeeld
Gedoe

Premier Rutte 'baalt ontzettend' van verhalen over verhuizing marinierskazerne

Woede in Zeeland

Visser ging vervolgens in gesprek met de Zeeuwse bestuurders. Dat ging niet bepaald van een leien dakje. In Zeeland wachtte de staatssecretaris een koud onthaal en de lokale bestuurders hielden hun poot stijf: zolang het besluit niet wordt teruggedraaid, moet de verhuizing doorgaan.

Afgelopen dinsdag kwamen de Zeeuwen op bezoek bij het ministerie in Den Haag. De Zeeuwen spraken over een 'teleurstellend' en 'bizar' gesprek, nadat Visser duidelijk had gemaakt dat Defensie de verhuizing wil annuleren. Over compensatie wordt nog niet gesproken, zeiden de bestuurders na afloop.

Miniatuurvoorbeeld
Gesprek dinsdag:

Kabinet heeft 'grote aarzelingen' over verhuizing mariniers naar Zeeland

Poging twee

De ministerraad praat vandaag opnieuw over de kwestie. In Den Haag zijn betrokkenen voorzichtig. Visser wil niet opnieuw een blauwtje lopen in de ministerraad en niemand wil de Zeeuwen opnieuw bruuskeren. Naar verluidt is er nog contact met de regio om de bekendmaking beter af te stemmen, om een nieuwe politieke miskleun te voorkomen.

Verhuizing marinierskazerne

  • In 2012 werd het besluit genomen om in Vlissingen de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne te bouwen, ter vervanging van de kazerne in Doorn.

  • Er zouden 1800 mariniers worden gevestigd, maar de bouw werd meerdere keren uitgesteld.

  • Dat zou tussen de 100 en 200 miljoen gaan kosten, werd destijds gemeld. 

  • Veel mariniers zagen zo op tegen de verhuizing naar Zeeland, dat een ware leegloop ontstond bij het korps.

  • De Rekenkamer noemde de verhuizing in 2017 al 'financieel risicovol’.

  • Staatssecretaris Visser van Defensie heeft voorgesteld om de verhuizing af te blazen.

  • Er wordt nu gekeken of de mariniers naar Nieuw Milligen (nabij Apeldoorn) kunnen verhuizen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore