ChristenUnie is 'tevreden'

Nipte meerderheid in Tweede Kamer voor handelsverdrag met Canada

13 februari 2020 18:25 Aangepast: 13 februari 2020 18:25
Minister Kaag (links) voor Buitenlandse Handel en ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. Beeld © ANP

Er lijkt in de Tweede Kamer een nipte meerderheid voor CETA, het vrijhandelsverdrag tussen Canada en de Europese Unie. Regeringspartij ChristenUnie twijfelde, maar is 'tevreden' over de toezeggingen die handelsminister Kaag heeft gedaan.

Als de kleinste regeringspartij voor het verdrag stemt, haalt het kabinet een meerderheid van 76 van de 150 zetels. De ChristenUnie stemde in 2016 nog tegen het verdrag.

‘Positief’

"We zijn positief over de waarborgen die het kabinet ons geeft, het kabinet is ons echt wel tegemoet gekomen", zei Joël Voordewind van de CU na het debat. De ChristenUnie wilde onder meer garanties dat de duurzame landbouw niet zal lijden onder het verdrag en dat de voedselveiligheid niet in het geding komt.

Hij pleitte voor meer controles bij boeren in Canada en extra douane in Nederland. Kaag gaat zich hier voor inzetten. Voordewind vraagt van de minister een inspanningsverplichting.

De ondertekening van CETA in 2016. De ondertekening van CETA in 2016.

Wat is CETA?

Door het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) worden bijna alle importheffingen tussen Canada en de EU afgeschaft. Het levert volgens de voorstanders veel profijt op voor het bedrijven en consumenten.

Tegenstanders vrezen aantasting van normen van voedselveiligheid, duurzaamheid en dierenwelzijn. 

Urenlang debat

De Tweede Kamer debatteerde woensdag en donderdag meer dan veertien uur over de overeenkomst. Zowel linkse als rechtse oppositiepartijen in de Kamer zijn tegen CETA. GroenLinks, SP en PvdA willen dat er opnieuw over wordt onderhandeld.

"Sluit een beter en eerlijker akkoord", zei Mahir Alkaya (SP). Partijen als FVD en PVV vinden dat Nederland zijn soevereiniteit opgeeft met het verdrag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen 4 uur: Baudet na anderhalf uur uitgepraat tijdens CETA-debat

"In tijden van grote onzekerheid" heb je betrouwbare partners als Canada nodig, verklaarde Kaag. Afwijzing zou een "blamage" voor Nederland zijn.

Eerste Kamer

De volgende horde is nu de Eerste Kamer - en dat wordt opnieuw spannend - want daar is nog geen meerderheid voor het verdrag. Een tegenvaller voor het kabinet is de tegenstem van de SGP. De partij vindt onder meer dat het kabinet onvoldoende tegemoet komt aan de vraag voor compensatie voor getroffen boeren.

Het afvallen van de SGP betekent dat het nog lastiger zal worden voor de coalitie om een meerderheid voor CETA te vinden in de Eerste Kamer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore