Envelop met verdikking

Politie deelt foto van ontplofte bombrief Amsterdam

12 februari 2020 16:09 Aangepast: 13 februari 2020 09:23
Zo zag de brief eruit die bij een filiaal van ABN Amro in Amsterdam ontplofte. Beeld © Politie

De politie heeft een foto vrijgegeven van de bombrief die vanochtend werd bezorgd in Amsterdam. Hij ontplofte, maar niemand raakte gewond. De politie vraagt mensen om extra op te letten bij dit soort enveloppen.

Het gaat om witte enveloppen met een verdikking voorzien van twee postzegels en met het adres geprint op een stuk papier, onder een stuk plastic. Op de brieven die vandaag werden gevonden, zat geen logo van het CIB, zoals bij de bombrieven die eerder dit jaar werden bezorgd.

"Ontvangt u een dergelijke envelop en vertrouwt u de situatie niet, neem dan contact op met de politie", schrijft de Politie.

Zo ziet de bombrief in Kerkrade eruit:

Op deze beelden is de bombrief te zien die is ontploft in een postsorteercentrum in Kerkrade.

Bombrieven in Amsterdam en Kerkrade

Rond 08.00 uur vanochtend werd een bombrief bezorgd in het pand van ABN Amro in Amsterdam Westpoort. Een medewerker hoorde de brief sissen en gooide hem weg. Een lichte explosie volgde. 

In Kerkrade ontplofte een half uur later een poststuk in een pand van Ricoh. Volgens een medewerker zag het pakje er 'heel normaal' uit, maar ook dit pakketje begon te sissen. Net als in Amsterdam ontplofte het pakje nadat de medewerker hem had weggegooid. Het motief van de afzender van de bombrieven is afpersing, liet de politie later weten.

Later vandaag werd nog een verdachte brief gevonden bij een filiaal van ABN Amro in Maastricht. Deze ontplofte niet en later bleek het te gaan om een computermuis in een envelop.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Motief achter bombrieven Amsterdam en Kerkrade is afpersing, bitcoins geëist

Waarschuwingen en explosies

Tijdlijn: hier werden bombrieven bezorgd

In de afgelopen weken hebben meerdere bedrijven in Nederland een bombrief gekregen. Wanneer en waar werden al die bom- en waarschuwingsbrieven tot nu toe bezorgd? Bekijk hier de tijdlijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore