Moeders lokaal berecht

België wil 42 kinderen zonder hun moeders uit Syrië halen

11 februari 2020 20:17 Aangepast: 11 februari 2020 20:18
Ouders met hun kinderen in een IS-kamp.

De Belgische regering wil 42 kinderen zonder hun moeders uit Syrische kampen halen. De moeders moeten volgens Belgische minister Philippe Goffin lokaal berecht worden. Dat zei hij tijdens de VN-Veiligheidsraad.

Volgens Goffin is het een 'delicate operatie'. "De moeders hebben op Syrisch grondgebied oorlogshandelingen gepleegd - heel ernstige - en moeten er worden berecht. Momenteel willen ze niet gescheiden worden van hun kinderen, maar het is hun verantwoordelijkheid deze tijdelijke scheiding te aanvaarden opdat hun kinderen in veiligheid kunnen worden gebracht."

De minister wil niet zeggen wanneer de kinderen teruggehaald worden. Ook wil hij uit veiligheidsoverwegingen niets kwijt over mogelijke samenwerkingen met landen in het Midden-Oosten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Teruggestuurde IS-vrouwen blijven zeker twee weken langer vastzitten

Tien kinderen terug

Vorig jaar oordeelde een rechter in België dat aan in ieder geval tien kinderen van Syriëgangers consulaire bijstand moesten worden verleend. Ook zouden de kinderen reisdocumenten krijgen. Het oordeel kwam nadat de advocaten van de kinderen naar de rechter stapten om hun terugkeer naar België mogelijk te maken. 

Het is nog maar de vraag of de kinderen allemaal terugkeren. De Koerden die over kamp Al-Hol in Syrië gaan waar de tien kinderen zitten, wilden hen niet laten gaan zonder hun moeder, schreven Belgische media eind vorige maand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koerden willen Europese IS-strijders zelf berechten

Ook in Nederland speelt de kwestie rond het terughalen van IS-kinderen. Volgens het gerechtshof in Den Haag hoeft de Staat de vrouwen en hun kinderen die in Noord-Syrische kampen zitten, niet terug te halen. 

Dat oordeel kwam een week nadat een rechter had besloten dat de Staat er alles aan moest doen om de kinderen hierheen te krijgen.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, zei vrijdag dat hij met de Koerden in gesprek wil over de berechting van Nederlandse jihadisten die in het noordoosten van Syrië vastzitten.

Vader IS-kinderen hoopt na uitspraak op terugkeer dochter en zoon uit Syrisch kamp

We spraken vorig jaar met Jeremy. Zijn kinderen zaten in een IS-kamp, nadat hun moeder ze ontvoerd had.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore