Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Angst voor besmetting

Maatregelen om vogelgriep: in heel Nederland ophokplicht voor pluimvee

11 februari 2020 17:41 Aangepast: 11 februari 2020 19:43
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Commerciële pluimveehouders met 250 kippen of meer moeten vanaf middernacht hun dieren binnenhouden in verband met de vogelgriep. Dat heeft het ministerie van Landbouw zojuist laten weten.

De ophokplicht wordt ingesteld om te voorkomen dat bedrijven in Nederland besmet raken door het virus. Onlangs was er een besmetting bij een hobbylocatie met pluimvee in Bretzfeld in Duitsland.

"Omdat de recente besmetting in Duitsland westelijker is dan eerdere besmettingen is er een kans dat ook in andere delen van West-Europa het virus in lokale wilde watervogelpopulaties aanwezig is", schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

 

Over vier weken komen deskundigen die het ministerie informeren over de situatie weer bij elkaar om te kijken of de dreiging voldoende is afgenomen.

"Als de situatie dan is genormaliseerd, bijvoorbeeld omdat er geen nieuwe uitbraken zijn geweest, kan de ophokplicht worden ingetrokken", schrijft het ministerie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moet ik me zorgen maken om vogelgriep?

Uitbraken in Oost-Europa

Op 31 december 2019 was er in Oost-Polen een uitbraak van de vogelgriep. Inmiddels zijn er uitbraken geweest in meerdere landen in midden en Oost Europa.

De pluimveesector vroeg toen al om een ophokplicht, maar de minister vond zo'n 'ingrijpende maatregel' destijds niet nodig. Wel beloofde ze dat experts vinger aan de pols zouden houden. Nu in Bretzfeld vogelgriep is geconstateerd, is de kans dat Nederlands pluimvee besmet wordt iets hoger. Vandaar dat de ophokplicht nu wel ingaat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore