Ga naar de inhoud
Cruiseschip Westerdam

Flip zit vast op cruiseschip Westerdam: 'Nederland, help ons!'

Flip Knibbe zit vast op de Westerdam.

De Nederlander Flip Knibbe zit samen met zijn vrouw en zoon vast op het cruiseschip Westerdam in de Zuid-Chinese Zee. Hij roept de Nederlandse regering op om de druk te verhogen op Thailand, zodat het schip een haven kan binnenvaren. Uit vrees voor het coronavirus wil Thailand het schip niet toelaten.

Intussen is het virus bij geen enkele passagier of bemanningslid op de Westerdam vastgesteld.

"We drijven nog steeds ergens in de Zuid-Chinese Zee", zegt Knibbe. Oorspronkelijk zou het gezin morgen aanmeren bij de Thaise hoofdstad Bangkok en terugvliegen naar Nederland. Maar omdat Thailand het schip niet laat aanmeren, doolt het nu rond.

Thailand
Lees ook:
Thailand weigert passagiers Westerdam van boord te laten om corona-angst

Optimistisch

"We houden goede moed", zegt een optimistische Knibbe. Op het cruiseschip zitten 1455 passagiers en 802 bemanningsleden. In totaal zijn er zo'n 90 Nederlanders aan boord van de Westerdam.

"We hopen dat de Nederlandse regering zijn uiterste best doet om diplomatieke druk uit te oefenen zodat we met dit coronavirusvrije schip zo snel mogelijk een haven mogen binnenlopen. Zodat we een thuisvlucht kunnen bemannen met de 80 andere Nederlanders, waarvan de meeste ook graag naar huis willen."

Hollandse avond

De passagiers ontbreekt het aan niets, zegt Knibbe. Vanavond is er zelfs een Hollandse avond. "Waarschijnlijk om ons ons verdriet te laten vergeten."

Nederland zoekt een oplossing voor het cruiseschip. Contacten lopen op diplomatiek en politiek niveau, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Ook de rederij Holland-Amerika Lijn zelf werkt aan een oplossing voor het schip. De Westerdam vaart onder Nederlandse vlag, maar is van de Amerikaanse rederij Holland-Amerika Lijn. Nederland trekt daarom ook op met de Verenigde Staten. De Nederlandse autoriteiten kregen tot nu toe geen hulpverzoeken van Nederlanders aan boord van het schip.

Zo gaan huisartsen testen op het coronavirus:

01:08
Het coronavirus is nog niet in Nederland gevonden, maar voor de zekerheid gaan huisartsen er toch op testen. Het gaat om een uitbreiding van de standaard grieptest.