'Verkapte uitlevering'

'Pijnlijke' onthulling: Nederland tipte Argentinië zelf over arrestatie Poch

10 februari 2020 16:39 Aangepast: 10 februari 2020 17:08
Julio Poch na aankomst in Nederland in 2017. Beeld © ANP

Nederland heeft Argentinië zelf gesuggereerd om Transavia-piloot Julio Poch aan te houden in een ander land. Op die manier kon Nederlandse staatsburger Poch worden aangehouden, want Argentinië en Nederland hebben geen uitleveringsverdrag. Poch zat vervolgens acht jaar onschuldig in de cel.

Dat blijkt uit een brief van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. D66-Kamerlid Sjoerdsma spreekt van een 'pijnlijke onthulling'. De advocaat van Poch, Geert-Jan Knoops, ziet bewijs voor een 'verkapte uitlevering van een Nederlands staatsburger'. 

Een medewerker van het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft in december 2008 aan een vertegenwoordiger van Argentinië 'expliciet de mogelijkheid gesuggereerd om de heer Poch aan te houden in een derde land', zodat Poch daarna aan Argentinië kon worden uitgeleverd. Dat is ruim negen maanden voor de daadwerkelijke arrestatie van Poch in Spanje in september 2009.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Julio Poch vraagt om excuus van de staat: 'Een sorry uit het hart'

Bewijs ontbrak

Poch werd verdacht van betrokkenheid bij dodenvluchten in de jaren 70 tijdens de militaire dictatuur in Argentinië. Hoewel bewijs daarvoor ontbrak, belandde hij zo acht jaar in een Argentijnse cel. De Nederlands-Argentijnse piloot eist vijf miljoen euro schadevergoeding van de Nederlandse staat.

Poch verwijt de Nederlandse staat dat die Argentinië heeft geholpen hem in handen te krijgen. Zo deelde Nederland de reisgegevens met Spanje, waarna Poch werd aangehouden. Zijn advocaten, Geert-Jan en Carry Knoops, zeggen dat de staat uiterst onzorgvuldig is omgesprongen met een eigen onderdaan. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft altijd volgehouden dat de verkapte uitlevering binnen wettelijke regels plaats vond.

Opnieuw pijnlijke onthulling’

"Dit is opnieuw een pijnlijke onthulling in het dossier-Poch: het was niet Argentinië, maar Nederland zélf dat het plan bedacht om Poch via Spanje uit te leveren", zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. 

Minister Grapperhaus heeft de Kamer geïnformeerd, omdat het volgens de minister een ‘relevant feit’ is. Al een jaar loopt een onderzoek door de Commissie Machielse, onder leiding van Ad Machielse, voormalig advocaat-generaal bij de Hoge Raad. Er is geen termijn of einddatum voor het onderzoek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Uitlevering Julio Poch was 'misdadig, bizar, absurd'

'Nu schoon schip maken'

"Eerder al werden belangrijke documenten vernietigd of achtergehouden. Het roept het beeld op dat de waarheid slechts druppelsgewijs naar buiten komt, terwijl transparantie nu prioriteit moet zijn. Ik vraag de minister nu eindelijk schoon schip te maken en duidelijk aan te geven dat hij dit niet geoorloofd acht", aldus Sjoerdsma.

Zo onthulden RTL Nieuws en het VPRO-programma Bureau Buitenland vorig jaar dat een verslag van overleg tussen Nederland en Argentinië over Poch is vernietigd. Tweemaal reisden agenten naar Argentinië om over de vervolging van Poch te praten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Politie vernietigde cruciaal document in zaak oud-Transaviapiloot Julio Poch

'Verkapte uitlevering'

In een eerste reactie zegt de advocaat van Julio Poch, Geert Jan Knoops: "Dit bevestigt dat er wel degelijk sprake was van een verkapte uitlevering van een Nederlands staatsburger, en dat de regels voor uitlevering zijn omzeild." Hij wijst erop dat het OM dit bovendien in een zeer vroeg stadium deed, nog voor de kwestie werd voorgelegd aan de toenmalige minister van justitie. 

Volgens Knoops gaat het verhaal van de Nederlandse staat steeds meer rafelen. "Kennelijk stond deze route al lang van tevoren vast." De advocaat heeft bij de rechtbank een verzoek ingediend om meer getuigen te ondervragen, onder wie hoofdrolspelers bij het OM. De staat heeft zich daar tot dusver tegen verzet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore