Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Sinn Féin

Historische verkiezingsuitslag zet verenigd Ierland hoger op agenda

10 februari 2020 13:50 Aangepast: 11 februari 2020 06:36
Sinn Féin-leider Mary McDonald viert de verkiezingsuitslag. Beeld © EPA

Een historische verkiezingsuitslag in Ierland. Sinn Féin, de partij die droomt van een hereniging met Noord-Ierland, heeft de grootste winst geboekt. De partij spreekt over een revolutie en wil een referendum over de Ierse grens.

Partijleider Mary McDonald voerde daarvoor de afgelopen weken fanatiek campagne. Daarmee onderscheidt de partij zich van Fine Gael en Fianna Fáil, de partijen die in Ierland al bijna 100 jaar de macht delen. Zij zien niks in een referendum over hereniging met het noorden.

De huidige premier, Leo Varadkar van Fine Gael, heeft een samenwerking met Sinn Féin dan ook uitgesloten. De partijleider van Fianna Fáil wees Sinn Féin eerder ook nog de deur, maar lijkt dat na de uitslag te heroverwegen: "Ik ben een democraat. Ik luister naar het volk", aldus Micheál Martin. Dankzij het districtenstelsel behalen Fine Gael en Fianna Fáil waarschijnlijk wel meer parlementszetels dan Sinn Féin.

Omstreden

Sinn Féin is sinds haar oprichting omstreden. "Dit is geen normale partij", zei premier Varadkar vorige maand nog. De geschiedenis van Sinn Féin is nauw verweven met die van de IRA, het Ierse Republikeinse Leger. Na het vredesakkoord van 1998 ruilden de republikeinen de bommen definitief in voor de politiek, maar hun droom van een verenigd Ierland bleef altijd bestaan. 

Nu Sinn Féin in aantal zetels flink heeft gewonnen, van 23 naar 37, lijkt de steun voor een verenigd Ierland dus toegenomen. Tegelijkertijd lijkt de bloedige geschiedenis van dat ideaal steeds verder op de achtergrond te raken. Toch boekte Sinn Féin niet alleen met zijn roep om een referendum succes. Ook plannen om veel meer huizen te bouwen trokken kiezers.

"De kiezers willen een andere regering", zegt partijleider McDonald. Dat de andere partijen Sinn Féin mogelijk willen negeren in de komende coalitieonderhandelingen, noemt ze 'politiek onhoudbaar'.

Een campagnebord van aanhangers van een verenigd Ierland Een campagnebord van aanhangers van een verenigd Ierland

Londen

Ook in Londen zullen ze de coalitieonderhandelingen met argusogen volgen. De regering van Boris Johnson ziet niets in een referendum over de Ierse grens. Noord-Ierland moet volgens Londen hoe dan ook bij het Verenigd Koninkrijk blijven horen.

Sinn Féin was ook openlijk tegen het brexitakkoord dat Johnson vorig jaar sloot met de Ierse premier Leo Varadkar en de rest van de Europese Unie. Bij de moeilijke onderhandelingen die nog komen, die gaan over het handelsakkoord tussen de Britten en de EU, kan Johnson verdere rebellie in Dublin niet gebruiken.

Er worden nog altijd stemmen geteld. Er worden nog altijd stemmen geteld.

Samenwerken of uitsluiten

Een verenigd Ierland staat door de winst van Sinn Féin dus wel hoger op de agenda, maar of een nieuwe regering er ook echt mee aan de slag gaat? Dat valt of staat bij het feit of andere partijen nu met Sinn Féin willen samenwerken.

Mogelijk is Sinn Féin aangewezen op een rol als grootste oppositiepartij, als de andere partijen samen een regering weten te vormen. Maar of dat slim is, is de vraag. Sinn Féin dreigt dan, tijdens de volgende verkiezingen, nog veel groter te worden. De partij zal dan zeker meer dan 40 kandidaten voordragen. Overigens is Sinn Féin ook in Noord-Ierland actief. De partij zit daar in de regering.

Michael zijn timmerbedrijf ligt midden op de Ierse grens.

Michael Doherty zijn timmerbedrijf ligt midden op de Ierse grens. Hij vreest douane-checks als er geen goede brexitafspraken worden gemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore