VVD en SP eisen actie

Grote zorgen in Tweede Kamer over brandveiligheid van flats

10 februari 2020 19:12
De zwartgeblakerde Grenfelltower, waar 72 mensen om het leven kwamen. Beeld © AFP

Kamerleden maken zich grote zorgen over de brandveiligheid van hoge woongebouwen in Nederland. Na de brand in de Grenfell Tower in Londen, die bijna drie jaar geleden 72 levens eiste, is gemeenten gevraagd alle hoogbouw te inspecteren op de aanwezigheid van brandonveilige gevelplaten. De meeste gemeenten hebben daar nog helemaal geen werk van gemaakt.

Morgenavond debatteert de Tweede Kamer over de brandveiligheid van hoge woongebouwen. VVD en SP grijpen dat debat aan om meer actie te eisen van verantwoordelijk minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken.

Hij moet er volgens de Kamerleden Daniel Koerhuis (VVD) en Sandra Beckerman (SP) voor zorgen dat gemeenten daadwerkelijk onderzoek gaan doen naar de aanwezigheid van gevaarlijke platen aan de gevels van Nederlandse woongebouwen. Zij willen bovendien dat de provincies opdracht krijgen daarop toe te zien.

Fakkel

Licht ontvlambaar isolatiemateriaal in gevelplaten was er de oorzaak van dat in juni 2017 de Grenfell Tower in Londen als een fakkel afbrandde. Een kleine brand greep snel om zich heen. Gevolg was dat 72 mensen overleden en 77 mensen gewond raakten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Fabrikant stopt met verkoop bekleding na fatale brand flat Londen

De ramp bracht VVD en SP bij elkaar. Beide partijen roepen al sinds de fatale brand dat er serieus moet worden gekeken naar alle Nederlandse woontorens en dat indien nodig moet worden ingegrepen om te voorkomen dat ook hier slachtoffers vallen.

'Er gebeurt gewoon niets'

De op dit moment zieke minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken had alle gemeenten opgeroepen zo'n inspectie te doen. ''Maar het resultaat is", zegt Koerhuis, "dat slechts een kwart van alle gemeenten heeft gereageerd . Maar één gemeente heeft gebouweigenaren ook daadwerkelijk gevraagd een onderzoek uit te voeren. Daar maak ik me zorgen over. We zijn nu al ruim twee jaar bezig met dit dossier en er gebeurt gewoon niets."

Kajsa Ollongren,  Sandra Beckerman en Daniel Koershuis. (vlnr) Kajsa Ollongren, Sandra Beckerman en Daniel Koershuis. (vlnr)

Kwetsbaar

Ook Beckerman is bezorgd. Vooral ook omdat het steeds moeilijker wordt om bij een brand in een woontoren weg te komen. ''Vroeger kon je bij hoogbouw gewoon de galerij op en dan pikte de brandweer je wel op. Maar dat kan bij heel veel nieuwe woonflats niet meer. Die hebben geen galerijen meer en vaak ook geen balkons. Daarom is het ook zaak dat er een goede inspectie komt van vluchtwegen en alarmsystemen. Mensen moeten op tijd worden gewaarschuwd en ze moeten dan wel weg kunnen''.

Zelfs als er wel een galerij is kunnen bewoners van een flat niet altijd gemakkelijk wegkomen. Dat bleek begin dit jaar nog in Den Haag. Een vluchtdeur zat op slot, waardoor grote paniek ontstond onder de bewoners. 

Getuige flatbrand Den Haag: 'Ik heb geschreeuwd als een gek'

Twaalf mensen raakten na de jaarwisseling gewond nadat een aantal auto's onder een overkapping van de flat in de fik vlogen. Eugenia probeerde met haar kinderen te vluchten uit het gebouw, maar de nooddeur ging niet open.

Risicogebouwen

Een onderzoek van emeritus hoogleraar Jos Lichtenberg van de TU in Eindhoven vorig jaar heeft de zorgen bij Beckerman en Koerhuis alleen maar doen toenemen. Hij bekeek 79 woongebouwen in Eindhoven van 20 meter of hoger.

Het resultaat was dat 10 procent van de panden het stempel risicogebouw kreeg. In heel Eindhoven staan volgens Lichtenberg 35 gebouwen waar een kleine brand zich snel kan ontwikkelen en in Nederland gaat het naar schatting van de emeritus hoogleraar om honderden en wellicht meer dan duizend woontorens.

Brandkranen

Behalve onderzoek naar de brandveiligheid van gevelplaten willen VVD en SP ook dat goed wordt gekeken naar de aanwezigheid van brandkranen in gemeenten. Een woningbrand in de provincie Groningen liep volgens Beckerman onlangs helemaal uit de hand doordat er geen werkende brandkraan in de buurt was.

Nadat de voorraad bluswater uit de brandweerwagens op was, moest geruime tijd met blussen worden gestopt. Gevolg was dat de binnenbrand een uitslaande brand werd.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore