Annegret Kramp-Karrenbauer

Gedroomde opvolger Angela Merkel wil toch geen bondskanselier worden

10 februari 2020 10:17 Aangepast: 14 februari 2020 09:53
Annegret Kramp-Karrenbauer. Beeld © EPA

De Duitse CDU-leider Annegret Kramp-Karrenbauer, de gedroomde opvolger van Angela Merkel, wil volgend jaar toch geen bondskanselier worden. Ook vertrekt ze als partijleider. Kramp-Karrenbauer komt later vanmiddag met een verklaring.

Eind volgend jaar zijn er landelijke verkiezingen in Duitsland. Angela Merkel zal dan van het Duitse politieke toneel verdwijnen, zo maakte ze al eerder bekend. Merkel is dan, sinds 2005, drie termijnen bondskanselier geweest.

Annegret Kramp-Karrenbauer, afgekort AKK, was de gedoodverfde favoriet om haar op te volgen. De vertrouweling van Angela Merkel werd eind 2018 de partijleider van het CDU.

'Geen autoriteit'

Maar Kramp-Karrenbauer zal deze zomer aftreden, als haar termijn afloopt. Ze zou binnen het CDU te weinig autoriteit hebben, zo melden Duitse media. Zo kwam het vorige week tot een politieke rel in de deelstaat Thüringen, waar het CDU een samenwerking aanging met de gedeeltelijk extreemrechtse AfD.

Kramp-Karrenbauer is fel tegenstander van samenwerkingen met de AfD, maar die lijn werd onder haar leiding dus op regionaal niveau doorbroken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duitse premier stapt binnen 24 uur op na woedende reacties

Aanblijven als minister

Komende zomer zal er binnen de partij een verkiezing worden georganiseerd, om een kandidaat te selecteren voor het bondskanselierschap. Kramp-Karrenbauer vertrekt niet helemaal uit de politiek. Ze wil in de toekomst wel minister blijven. AKK is nu ook minister van Defensie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Angela Merkel niet herkiesbaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore