Ga naar de inhoud
'Doe het niet'

Felle kritiek op onderhandelingen met Forum voor Democratie in Brabant

Provinciale Staten in Noord-Brabant Beeld © ANP

De Brabantse VVD heeft CDA en Forum voor Democratie uitgenodigd voor coalitiebesprekingen. Die gesprekken leiden tot felle kritiek van linkse partijen.

GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt het 'onbegrijpelijk' en 'onverantwoord'. Ook D66-fractievoorzitter Rob Jetten roept op tot een blokkade van Forum.

Impasse

De VVD zoekt naar eigen zeggen naar 'zuurstof in de Brabantse politiek'. Vorig jaar werd een coalitie gevormd van CDA, VVD, D66, GroenLinks en PvdA. Dat handhaafde een landbouwbeleid dat in 2017 strenge milieueisen aan boeren oplegde. Het CDA stapte om die reden uit de coalitie.   

Forum
Zie ook:
Forum komt bijna niet aan de bak in provincies: 'Beledigend voor kiezer'

De VVD wil uit de bestuurlijke impasse komen en in zee gaan met Forum en CDA. "De VVD stelt daarom voor dat de drie grootste partijen samen een poging wagen om een stabiele én open meerderheidscoalitie te bouwen." D66, GroenLinks en PvdA hadden de SP willen vragen, maar die route kiest de VVD niet. 

Een zetel tekort

De VVD is met tien zetels de grootste partij in Noord-Brabant. De door de VVD beoogde coalitie zou kunnen bogen op 27 van de 55 Statenzetels, en heeft dus nog een of meer coalitiegenoten nodig. De VVD stelt dat snel onderzocht moet worden welke partijen nog meer bij de beoogde centrum-rechtse coalitie willen aansluiten.

Inmiddels reageerde D66-er Rob Jetten vrijdag op Twitter als door een wesp gestoken op het nieuws. "Onbegrijpelijk. Doe het niet!", twittert hij. "CDA en VVD gooien principes overboord. Juist in de week waarin Baudet honderdduizenden landgenoten, Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond, wegzet. Brabant verdient beter. Nederland verdient beter." Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver helpen VVD en CDA 'extreemrechts in het zadel, en dat na de racistische uitingen van de FvD-voorman deze week'.

Thierry
Kijk ook:
Thierry Baudet reageert voor het eerst op camera: 'Beschuldiging van racisme is absurd'

Niet onder de indruk

De VVD Noord-Brabant is niet onder de indruk van de kritiek. "We hebben hier met de Brabantse tak van Forum te maken. Ik laat me vertellen dat er hier heel goed mee te praten valt", zegt Hans van Zeeland van de VVD Noord-Brabant.

Bij de landelijke VVD en CDA valt te horen dat het aan lokale en regionale afdelingen zelf is om een eigen afweging te maken met wie ze samenwerken. 

Theo
Lees meer:
Theo Hiddema tegen partijgenoot Baudet: 'Hou op met dat getwitter'