Ga naar de inhoud
Expertise

Slachthuis schakelt hulp in na uitlekken video mishandeling varkens

Varkens worden met een peddel geslagen. Dat is in strijd met de regels voor dierenwelzijn.

Slachthuis Westfort in IJsselstein trekt expertise van buiten aan om medewerkers te leren hoe ze diervriendelijk met varkens moeten omgaan. Op undercoverbeelden die RTL Nieuws vorige week toonde, was te zien hoe medewerkers varkens sloegen en aan de staarten trokken.

Eyes on Animals (EoA), een organisatie die slachthuizen adviseert over dierenwelzijn, gaat binnenkort bij de varkensslachterij langs voor advies en training. EoA nam na de uitzending van RTL Nieuws contact op met de directie van Westfort.

"We zijn geschokt en verbaasd over hoe ruw medewerkers met de varkens omgaan", zegt Margreet Steendijk van EoA. "Dit is echt het modernste slachthuis van Nederland en staat bekend dat ze transparant zijn."

Undercoverbeelden
Lees meer:
Undercoverbeelden slachthuis: varkens hard geslagen en aan staart weggesleept

Voorafgaand aan de bouw en na de opening van het slachthuis heeft Eyes on Animals het bedrijf meerdere keren geadviseerd om het dierenwelzijn te verbeteren. "Niet alle adviezen zijn overgenomen, maar een deel ook wel", zegt Steendijk.

Inrichting van de stallen

Westfort geeft aan graag gebruik te maken van het advies van Eyes on Animals om het bedrijf te helpen om de problemen aan te pakken. Het gaat dan om het trainen van medewerkers in hoe ze de varkens kunnen uitladen en voortdrijven in de stallen zonder ze te slaan. Maar ook over of er verbeteringen mogelijk zijn bij de inrichting van de stallen, laat directeur Robbert van 't Hoff weten in een reactie aan RTL Nieuws. 

Undercoverbeeld: varkens mishandeld bij groot Nederlands slachthuis

03:25
LET OP: de beelden in de video kunnen als SCHOKKEND worden ervaren.