Verrassende ontdekking

Nieuwe insectensoort gevonden in Nederland: Gallische wandelende tak

31 januari 2020 15:38
De Gallische wandelende tak Beeld © Jinze Noordijk

Een verrassende ontdekking: Nederland huisvest een populatie Gallische wandelende takken. De bijzondere diertjes (Clonopsis gallica) zijn voor het eerst gevonden in ons land. Normaal gesproken komen ze alleen ten zuiden van Parijs voor.

Dat meldde EIS Kenniscentrum vandaag aan Nature Today. Volgens Jinze Noordijk, aangesloten bij het Kenniscentrum, bestaat de kans dat de soort al zeker tien jaar in Nederland rondloopt.

"Maar van een diertje waarvan zijn leven voor het grootste gedeelte uit verstoppen bestaat, is het niet gek dat we hem nu pas hebben gevonden."

Indisch en Gallisch

Het Kenniscentrum spreekt van een 'verrassende' ontdekking. "In Nederland is de Indische wandelende tak heel populair als huis- en kweekdier. In de natuur komen er daarom veel van die wandelende takken voor. Maar de Gallische was nog niet officieel gevonden."

Waar de populatie zich precies nestelt, houdt het Kenniscentrum geheim. Noordijk: "Want het risico bestaat dat natuurliefhebbers en insectenkwekers actief naar de insecten gaan zoeken. En dat kan direct een einde van de kwetsbare populatie betekenen."

Ook de grootte van de populatie is onbekend. Tot nu toe zijn vier jonge exemplaren gevonden. "In combinatie met de oudere foto's die rondgingen op de website Waarneming.nl kunnen we ervan uitgaan dat er een populatie bestaat."

Klimaatverandering

Over de manier waarop de wandelende tak in Nederland terecht gekomen is, bestaat nog onduidelijkheid. Voorlopig gaan de vinders uit van een natuurlijk fenomeen. Ze wijzen daarbij naar insectenetende vogels die de eitjes van het insect kunnen hebben verspreid.

"Als de eitjes uitgepoept worden, kan een klein deel nog steeds uitkomen. Insectenetende vogels zouden dus verantwoordelijk kunnen zijn voor de verspreiding van wandelende takken. Door klimaatverandering is een uitbreiding van het leefgebied mogelijk geworden."

Een minder natuurlijke manier behoort ook tot de mogelijkheden. "Het kan zijn dat de Nederlandse populatie is ontstaan door ontsnapte of uitgezette dieren, of dat eitjes zijn meegekomen met vervoer van planten uit Zuid-Europa."

Nóg een nieuwe diersoort: de glaskikker

Een heel ander dier natuurlijk, maar wél relatief kortgeleden ontdekt: de glaskikker.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aziatische tijgermug opgedoken in Hoogeveen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore