Ga naar de inhoud
Fout vlees

Minister schrikt van geslagen varkens: ‘Onacceptabel. Productiesnelheid moet omlaag’

Beeld © RTL Nieuws

Minister Schouten van Landbouw grijpt in bij de Nederlandse slachthuizen. De productiesnelheid waarop dieren worden geslacht ligt te hoog, waardoor de NVWA geen goed toezicht kan houden op het dierenwelzijn. De nadruk ligt te veel op kostenbesparing en dat gaat ten koste van het dierenwelzijn. Ze komt met normen waaraan slachthuizen zich moeten gaan houden.

Slaan dieren onacceptabel

Dat zegt de minister Carola Schouten als reactie op de undercoverbeelden gemaakt in een slachthuis in IJsselstein die RTL Nieuws eerder onthulde. Daarop is te zien dat medewerkers varkens hard slaan en kreupele dieren aan hun staart trekken. De minister zegt geschrokken te zijn van de vreselijke beelden. "Je mag geen geweld gebruiken tegen dieren. Dit is onacceptabel."

Nu blijkt dat het keer op keer mis gaat in slachthuizen is het aan de politiek om de slachthuizen normen op te leggen. Daarin wordt vastgelegd hoe snel er geslacht mag worden, aldus minister Schouten. De slachtsnelheid moet zodanig omlaag dat de dierenartsen van de NVWA op een goede manier kunnen toezicht houden om zo misstanden zoveel mogelijk te beperken.

Minister Schouten van Landbouw: 'Onacceptabel. Productiesnelheid moet omlaag'

01:34

Intern onderzoek toezichthouder NVWA

Maar ze gaat ook bij de NVWA opheldering vragen over waarom de toezichthouder niet ingrijpt bij dierenmishandeling. Zo is op de undercoverbeelden te zien dat dierenartsen van de NVWA gewoon toekijken als varkens worden geslagen en soms ook zelf dieren slaan.

De toezichthouder wil daarom een intern onderzoek instellen. In een reactie schrijft de NVWA: 'Varkens slaan mag niet. Zeker een dierenarts van de NVWA hoort dat niet te doen. Waar uit de beelden blijkt dat dat wel gebeurt, is voor ons reden voor intern onderzoek'.

De minister is bezig om cameratoezicht in slachthuizen verder in te voeren, maar ze wil de verwachtingen daarvan temperen. Want als je die beelden hebt is de vraag wie naar al die beelden gaat kijken om te zien wat er mis gaat. Ze ziet het meer als een instrument voor ondersteunend bewijs als er fouten worden gemaakt.

Undercoverbeeld: varkens mishandeld bij groot Nederlands slachthuis

03:25
Dierenmishandeling bij een groot Nederlands slachthuis. Hier worden varkens bijna elke dag geslagen met peddels. LET OP: de beelden kunnen als SCHOKKEND worden ervaren.