Ga naar de inhoud
Fout vlees

Kamer klaar met wangedrag slachthuizen en slap optreden NVWA

Kreupel varken wordt geslagen en aan staart getrokken Beeld © Ongehoord

De Tweede Kamer is helemaal klaar met het zoveelste voorbeeld van wangedrag en misstanden in een Nederlands slachthuis. De Kamer is vooral verbijsterd over het feit dat de dierenartsen van de NVWA niet ingrijpen en de dieren soms zelf ook slaan. 

RTL Nieuws onthulde eerder undercoverbeelden die zijn gemaakt in slachthuis Westfort waarop te zien is dat varkens worden geslagen. 

Inspectie moet handhaven

De NVWA houdt toezicht op dierenwelzijn in slachthuizen. In grote slachthuizen zijn er permanent dierenartsen van de NVWA aanwezig. Als ze zien dat er dieren worden geslagen of geschopt kan de NVWA een boete of waarschuwing opleggen. Dat is bij het slachthuis in de bewuste periode niet één keer gebeurd.

"Ik sta ervan versteld dat inspecteurs gewoon staan toe te kijken als dit soort wanpraktijken plaatsvindt", zegt Helma Lodders van de VVD. "De inspectie hoort te handhaven op gedrag dat niet door de beugel kan", zegt Jaco Geurts van het CDA. D66 noemt het 'schrikbarend dat de misstanden niet eens gerapporteerd worden door de NVWA'.

Minister Schouten van Landbouw: 'Onacceptabel. Productiesnelheid moet omlaag'

01:34
Minister Schouten van Landbouw grijpt in bij de Nederlandse slachthuizen. De productiesnelheid waarop dieren worden geslacht ligt te hoog, waardoor de NVWA geen goed toezicht kan houden op het dierenwelzijn.

Andere partijen in Kamer, zoals PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren, hebben soortgelijke kritiek. De partijen kunnen er al helemaal niet bij dat sommige dierenartsen van de NVWA soms zelfs gewoon ook varkens slaan. De Kamer wil opheldering van minister Carola Schouten van Landbouw. Ze willen dat de minister ingrijpt bij de NVWA.

Undercoverbeelden
Lees meer
Undercoverbeelden slachthuis: varkens hard geslagen en aan staart weggesleept