Ga naar de inhoud
Fout vlees

Dierenbescherming legt slachthuis Westfort sancties op vanwege mishandeling varkens

Beeld © Ongehoord

"Volstrekt onaanvaardbaar. Zo hoor je niet met dieren om te gaan, ook niet in een slachthuis", zegt Bert van den Berg van de Dierenbescherming. Hij reageert op de onthulling van RTL Nieuws over het hard slaan van varkens. De Dierenbescherming is verantwoordelijk voor het afgeven van het Beter Leven Keurmerk en komt met maatregelen tegen slachthuis Westfort.

Onaangekondigde inspecties

Bij Westfort worden dagelijks duizenden varkens geslacht waarvan het vlees met het Beter Leven Keurmerk in de winkels komt te liggen. De Dierenbescherming gaat daarom de komende periode extra onaangekondigde controles uitvoeren bij het slachthuis in IJsselstein.

De Dierenbescherming is geschrokken van de beelden waarop varkens geslagen worden. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat in het slachthuis bijna dagelijks varkens hard worden geslagen door chauffeurs en stalmedewerkers.

Stallen anders inrichten

Het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming is bekend van de sterren op vleesverpakkingen. Het keurmerk stelt eisen aan dierenwelzijn, die verder gaan dan de wetgeving. Doel is om diervriendelijker geproduceerd vlees in de schappen te krijgen.

"Als het na extra controles nog niet in orde is dan schorsen we de samenwerking voor drie maanden", zegt Van den Berg. "Ik ga ervan uit als we ze aanspreken dat het verbetert." De Dierenbescherming wil dat het personeel beter wordt opgeleid en dat de stallen anders worden ingericht om opstoppingen van varkens te voorkomen.

Undercoverbeeld: varkens mishandeld bij groot Nederlands slachthuis

03:25
Dierenmishandeling bij een groot Nederlands slachthuis. Hier worden varkens bijna elke dag geslagen met peddels. LET OP: de beelden kunnen als SCHOKKEND worden ervaren.

Cultuuromslag nodig

Ook de beroepsvereniging voor dierenartsen (KNMvD) spreekt van 'ernstige welzijnsproblemen' en noemt wat ze op de beelden ziet 'zorgelijk'. Doordat de stal bij Westfort niet goed lijkt te zijn ingericht, komen varkens vast te staan in de gangen. Gevolg is dat de stalmedewerkers onnodige hulpmiddelen (peddels) moeten inzetten om de varkens alsnog de goede richting op te drijven, aldus de dierenartsen.

In algemene zin is de vereniging van mening 'dat er in bepaalde slachthuizen een cultuuromslag moet plaatsvinden, zodat dierenwelzijn en volksgezondheid tijdens het slachtproces centraal komen te staan'.

Undercoverbeelden
Lees meer:
Undercoverbeelden slachthuis: varkens hard geslagen en aan staart weggesleept