Tot 12 februari

KLM vliegt voorlopig niet meer over Iran en Irak

30 januari 2020 14:39 Aangepast: 30 januari 2020 14:40
Beeld ter illustratie. Beeld © AFP

Luchtvaartmaatschappij KLM mijdt voorlopig het luchtruim boven Irak en Iran. Dat laat de luchtvaartmaatschappij weten. Het besluit komt na aandringen van de vakbond voor cabinepersoneel.

Cabinevakbond VNC had er bij KLM op aangedrongen om niet meer over het gebied te vliegen. Naar eigen zeggen omdat de kwestie enorm leefde onder de bemanning.

Zowel Amerikaanse als Franse autoriteiten hebben het luchtruim nog niet vrijgegeven voor hun burgers. Omdat KLM samenwerkt met Air France en het Amerikaanse Delta Air Lines ziet de luchtvaartmaatschappij zichzelf genoodzaakt de regio opnieuw te mijden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM vliegt weer over Iran en Irak, situatie veilig

KLM vloog een tijd niet meer door het luchtruim van Iran en Irak, nadat een toestel van Ukraine International Airlines uit de lucht was geschoten. Dat gebeurde in de nacht van 7 op 8 januari. Daarbij kwamen 176 mensen om het leven. Na een uitgebreide risicoanalyse, werd vorige week besloten weer over Iran en Irak te vliegen.

Nu het gebied opnieuw wordt gemeden, zullen vliegtuigen richting Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten weer alternatieve routes nemen. Dat zorgt bij reizigers gemiddeld voor twaalf minuten extra reistijd.

Dit zijn de alternatieve vliegroutes die nu weer worden genomen:

Luchtvaartexpert Joris Melkert laat zien hoe vliegtuigen omvliegen om Irak en Iran te mijden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore