Doodslag

7,5 jaar cel voor vader die baby doodschudde in Breda

30 januari 2020 14:25 Aangepast: 30 januari 2020 14:27
Archieffoto

De 26-jarige Kevin van den B. heeft 7,5 jaar cel gekregen omdat hij in november 2017 zijn zeven maanden oude baby zo hardhandig door elkaar schudde dat het kindje overleed. De rechtbank veroordeelde de Bredanaar voor doodslag.

De rechtbank noemde de dood van de baby een gruwelijk feit. "De baby was weerloos en totaal afhankelijk van uw verantwoordelijkheid."

Het jongetje liep bloedingen op aan zijn net- en hersenvlies door de mishandeling. Hij werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis, maar overleed twee dagen later. 

Gescheurde tongriem

Ook had de baby een gescheurde tongriem, waardoor zijn tong bijna los in zijn mond lag. Waardoor dat kwam is onbekend, maar in elk geval door toedoen van Van den B., oordeelde de rechtbank vandaag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Hulpverlening faalde bij gezin gedode baby'

De vader heeft de mishandelingen altijd ontkend en werkte niet mee aan een persoonlijkheidsonderzoek. De rechtbank rekende hem dat vandaag zwaar aan. "U heeft geen verantwoordelijkheid genomen en geen openheid van zaken gegeven. Daardoor tasten de moeder en andere nabestaanden voor altijd in het duister over hoe de laatste momenten van en voor de baby zijn geweest."

Ook vond de rechter de verklaringen van Van den B. ongeloofwaardig. "Dat u niet naar de huisartsenpost wilde, duidt erop dat u wilde verbergen wat er is gebeurd." De straf die hij heeft gekregen is dan ook hoger dan de vijf jaar cel die het Openbaar Ministerie had geëist. 

Probleemgezin

De baby leefde in een gezin met problemen. Beide ouders blowden in de woning en het jongetje werd al eerder mishandeld. Toen hij zes weken oud was werd hij met spoed uit huis geplaatst, omdat bij hem blauwe plekken werden geconstateerd.

Twee maanden voor zijn dood mocht hij weer terug naar zijn moeder. Die was bang voor Van den B., vertelde ze eerder in de rechtszaal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeder gruwelijk mishandelde baby wijst vriend aan als dader

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore