Ga naar de inhoud
Harde maatregel

Relschoppers jaarwisseling Den Haag raken mogelijk huis kwijt

Een afgebrande snackbar in de wijk Duindorp. Beeld © ANP

De gemeente Den Haag is in gesprek met woningbouwcorporaties om te kijken of ze mensen die tijdens de jaarwisseling voor overlast hebben gezorgd uit huis kunnen plaatsen. Afgelopen jaarwisseling ging het ondanks extra maatregelen op veel plekken mis.

In een brief aan de gemeenteraad laat burgemeester Johan Remkes weten dat het dit jaar echt anders moet tijdens de jaarwisseling in Den Haag. Hij wil 'in zeer gevaarlijke situaties' mensen uit hun woning zetten. Dat gebeurt nu bijvoorbeeld bij mensen waarbij een hennepkwekerij wordt ontdekt.

Het is een extreme maatregel volgens de burgemeester, maar hij wil hem samen met woningcorporaties verder onderzoeken. 

Schade tijdens de jaarwisseling in Den Haag:

  • Tijdens de afgelopen jaarwisseling in Den haag is voor bijna 764.000 euro schade aangericht. Het gaat vooral om beschadigde afvalbakken, bankjes en afvalcontainers. Daarnaast zijn 'opvallend veel parkeerautomaten vernield', zegt de gemeente.
  • Ook zijn 190 bus- en tramhaltes in Den Haag beschadigd.
  • De meeste schade, ruim een half miljoen euro werd aangericht op 31 december en 1 januari. In de weken ervoor vernielden vandalen voor bijna een kwart miljoen euro.
  • De brandweer moest tijdens de nacht van oud en nieuw 569 keer uitrukken. Dat is 25 procent meer dan het jaar ervoor. 
    De politie kreeg bijna 300 meldingen, iets mer dan vorig jaar. Er werden 44 mensen aangehouden, iets minder dan vorig jaar.
  • Hulpverleners waren 26 keer slachtoffer van geweld. Het jaar ervoor gebeurde dat 24 keer.

 

In de brief schrijft de burgemeester over de ongeregeldheden. Er waren diverse malen jonge kinderen bij betrokken. "Zo vond er begin december een incident plaats waarbij jonge kinderen met een zelf gemaakte molotovcocktail op zak liepen. Vermoedelijk zaten deze kinderen en/of hun ouders die dag met brandversnellers en vuurwerk aan de keukentafel om de vuurwerkbom te maken."

Politie
Lees ook:
Politie betrapt 9-jarige jongen met molotovcocktail in Duindorp

Rellen in Duindorp

In de Haagse wijk Duindorp stond alles op scherp afgelopen jaarwisseling. De politie en brandweer hielden rekening met rellen. Ook veel inwoners waren bang voor een onrustige nacht. 

Uiteindelijk bleven echte rellen uit tijdens de jaarwisseling, wel was het druk met veel incidenten. Er waren 44 aanhoudingen, vorig jaar waren dat er 78.

ME ingezet in Duindorp

00:55
De politie moest eerder in de Haagse wijk Duindorp de ME inzetten om de onrust te bestrijden.
Jongeren
Lees ook:
Jongeren gooien vuurwerkbom naar ME-bus in Duindorp