Maatregel plofkraken

Geldautomaten blijven 's nachts gesloten tot geld zichzelf kan vernietigen

30 januari 2020 13:21 Aangepast: 30 januari 2020 14:16
Enorme schade na een plofkraak in Waalwijk in 2019. Beeld © ANP

Vanwege het gevaar van een plofkraak voor omwonenden worden geldautomaten sinds december 's nachts uitgeschakeld. Deze maatregel blijft, tot er een methode is ontwikkeld waarmee geld na een plofkraak ongeldig kan worden gemaakt.

Wel gaan er in de periode tot 1 maart 100 automaten weer open tussen twaalf en twee 's nachts. Dit zijn geldautomaten die vooral in uitgaansgebieden staan. "Cijfers laten zien dat deze geldautomaten na twee uur 's nachts nauwelijks nog gebruikt worden", zegt Chris Buijnk, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

De nachtsluiting van geldautomaten was in principe een tijdelijke maatregel. Vandaag werd deze geëvalueerd door de banken, Geldmaat, het Openbaar Ministerie, de politie en De Nederlandsche Bank. 

Het aantal plofkraken van de afgelopen jaren. Het aantal plofkraken van de afgelopen jaren.

Vier plofkraken sinds nachtsluiting

Er zijn sinds de invoering van de nachtsluiting halverwege december vier plofkraken geweest. "Maar daarbij is geen cent buitgemaakt", zegt Buijnk. 

Hij wil uiterlijk 31 maart 2021 alle geldautomaten 's nachts weer open laten gaan. Tot die tijd wordt er gewerkt aan een methode om geld bij een plofkraak onbruikbaar te maken.

Hoe die methode precies werkt, wil een woordvoerder van de NVB niet zeggen. "Dat doen we niet om criminelen niet slimmer te maken dan ze al zijn", zegt hij. Het enige dat hij kwijt wil is dat er een manier is gevonden om het geld in automaten na een plofkraak ongeldig te maken en dat die nu wordt getest. 

'De grond trilde': ravage in Doetinchem door plofkraak

Afgelopen april zorgde een plofkraak voor een ravage in Doetinchem.

Buijnk is blij met het begrip dat de nachtsluiting krijgt. "Zo'n 90 procent van de bevolking heeft begrip voor de situatie', zegt hij. "We willen het ongemak voor mensen zoveel mogelijk beperken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maatregel tegen plofkraken: alle geldautomaten vanaf nu 's nachts dicht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore