Dochter koning Albert

Advocaat Delphine Boël na erkenning koning Albert: 'Emotioneel leed blijft'

27 januari 2020 21:03 Aangepast: 28 januari 2020 15:33
Delphine Boël en koning Albert II Beeld © AFP

Delphine Boël is opgelucht dat de Belgische koning Albert II eindelijk toegeeft haar vader te zijn. Dat heeft ze via haar advocaat laten weten. "Het is een persoonlijke overwinning, maar het emotionele leed blijft groot. En dat is niet te genezen."

De 51-jarige kunstenares Boël zegt al jaren dat Albert, de vader van de huidige koning Filip, haar biologische vader is. Een DNA-test zorgt nu voor het bewijs. Boël had de test via een rechtszaak afgedwongen.

"Delphine Boël heeft kennis genomen van de resultaten van het genetisch onderzoek dat aantoont dat Albert II wel degelijk haar biologische vader is", reageert haar advocaat Marc Uyttendaele in Belgische media. "Het is een belangrijke stap in de lange strijd die ze al verschillende jaren voert om haar werkelijke identiteit op onweerlegbare wijze te laten vaststellen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belgische koning Albert II geeft na DNA-test toe: Delphine is mijn dochter

Volgens de advocaat van Boël moest ze jarenlang haar afkomst geheimhouden. "Dat gebeurde niet zonder leed. Delphine mag de zaak dan wel gewonnen hebben, het zal altijd een wond blijven", zegt haar advocaat.

Schandaal vermijden

Jacques Boël, de man die Boël heeft opgevoed, beschouwde haar niet als zijn dochter. "Hij heeft er enkel voor gezorgd dat de schijn werd opgehouden, om een schandaal te vermijden." Omdat ze ook niet door koning Albert II erkend werd, bevond Boël zich volgens haar advocaat 'in een pijnlijke situatie van uitsluiting op emotioneel en sociaal vlak'.

Het is volgens Uyttendaele de reden dat Boël ervoor koos om een rechtszaak te starten."Niet zozeer voor haarzelf, maar om te voorkomen dat haar kinderen met dezelfde moeilijkheden en met hetzelfde lijden geconfronteerd zouden worden." 

Het statement dat koning Albert II naar buiten bracht:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore