75 jaar geleden

Nederlands Auschwitz Comité: 'Rutte heeft geschiedenis geschreven, hij is onze held'

26 januari 2020 14:04 Aangepast: 26 januari 2020 17:51
Jacques Grishaver en Mark Rutte vanmiddag. Beeld © ANP

"Werkelijk fantastisch gewoon." Dat zegt voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité over de excuses door premier Mark Rutte voor de Nederlandse houding ten aanzien van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. "We hebben er 75 jaar op moeten wachten."

"De premier heeft geschiedenis geschreven, hij is onze held", gaat Grishaver verder. Rutte maakte de excuses tijdens de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat naziconcentratiekamp Auschwitz werd bevrijd, op 27 januari 1945.

'Blij dat ze er nu zijn'

Dat de excuses nu pas komen, is voor Grishaver geen probleem. "Het is laat, ja, maar wees blij dat ze er nu zijn. Aan de afgelopen jaren kun je niets meer veranderen, maar die negatieve benadering, dat moeten we niet doen."

Premier Rutte: 'Excuses voor optreden Nederlandse overheid tijdens Holocaust'

Premier Mark Rutte heeft namens Nederland verontschuldigingen aangeboden voor de houding van de overheid bij de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Regering maakt excuses voor houding overheid tijdens Holocaust

De excuses zijn volgens hem een opluchting voor de kleine groep overlevenden. "Voor hen is het een genoegdoening." Voor Grishaver waren de excuses een complete verrassing. "Toen Rutte weer ging zitten, heb ik hem omhelsd en hem gezegd dat het werkelijk waar fantastisch was dat hij dat gezegd had."

'Historische stap'

De joodse stichting CIDI, het Centrum Informatie en Documentatie Israël, spreekt van een 'historische stap'.

Het Centraal Joods Overleg, belangenbehartiger van de Joodse gemeenschap in Nederland, zegt met instemming kennis te hebben genomen van de excuses. "De excuses zijn laat, veel nabestaanden zijn overleden, maar helpen, na 75 jaar, het geschonden vertrouwen te herstellen", laat de organisatie in een reactie op Twitter weten.

Ernst (92) overleefde Auschwitz

Via kamp Vught en Westerbork kwam Ernst Verduin in Auschwitz terecht. Hij is nu 92 jaar en mist zijn vader en zus, die omkwamen in concentratiekampen, nog altijd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore