323 nieuwe gevallen

Dodental coronavirus stijgt naar 56, ook Canadees besmet

26 januari 2020 06:21 Aangepast: 26 januari 2020 07:17
De lichaamstemperatuur van een automobilist in China wordt gemeten. Beeld © AFP

Het aantal dodelijke slachtoffers van het coronavirus in China is opgelopen van 41 naar 56. Ook zijn er 323 nieuwe gevallen gemeld. Het longvirus brak uit in de stad Wuhan, waar de meeste mensen ziek zijn geworden. In totaal zijn nu ongeveer 1600 mensen besmet. China neemt steeds meer zware maatregelen.

In de provincie Hubei zijn 54 mensen omgekomen. De eerste twee doden buiten die provincie vielen in Shanghai en in de provincie Henan. Shanghai is de grootste stad van China met ruim 24 miljoen inwoners en ligt ruim 1000 kilometer van Wuhan. In de stad hebben zeker 40 mensen het virus. De provincie Henan grenst aan Hubei.

Snellere verspreiding

De Chinese president Xi Jinping waarschuwde zaterdag nog dat het virus 'sneller om zich heen grijpt' dan eerder werd aangenomen. Volgens de Chinese televisie wordt er alles aan gedaan om middelen en experts in ziekenhuizen te krijgen om het virus aan te pakken. 

China bouwt ziekenhuis in 10 dagen vanwege coronavirus:

In Wuhan stampt China in recordtijd een nieuw ziekenhuis uit de grond.

In Wuhan worden noodziekenhuizen gebouwd en er worden honderden extra medische specialisten ingezet in de provincie Hubei, waar Wuhan ligt. Ook worden in de provincie zo goed als alle vliegvelden gesloten, om verspreiding tegen te gaan.

Maatregelen in andere steden

Ook andere steden nemen maatregelen. In de stad Shantou worden vanaf maandag geen auto's, schepen of mensen meer toegelaten in de stad. Ook rijden er geen bussen, taxi's en veerponten meer.

De steden Tianjin en Xian stoppen met al het lokale en regionale busverkeer. Wanneer het busverkeer wordt hervat, is niet bekend. Hongkong sluit vanaf zondag twee pretparken om verspreiding tegen te gaan. Gulangyu Island,een grote toeristentrekpleister, is gesloten voor iedereen die er niet woont.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frankrijk meldt eerste drie Europese gevallen coronavirus

Ook in andere landen is het coronavirus opgedoken. In Canada werd het eerste geval officieel vastgesteld. De provincie Ontario laat aan de krant The Toronto Star weten dat het om een 50-jarige man uit Toronto gaat die onlangs is teruggekeerd uit Wuhan.

Meerdere landen

"De toestand van de man is stabiel en hij ligt in het ziekenhuis", zegt de landelijke overheid in de verklaring. Een van de artsen in het ziekenhuis Sunnybrook zei dat alle voorzorgsmaatregelen zijn genomen. Artsen zijn nog bezig vast te stellen met hoeveel mensen de patiënt contact heeft gehad.

Ook in Frankrijk, de Verenigde Staten, Thailand, Taiwan, Maleisië, Japan en Zuid-Korea is het virus opgedoken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronavirus in Nederland? 'De gewone griep is een veel reëler gevaar'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore