Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Frustratie over kijkcijfers

Verdediging Trump aan zet in impeachment-proces

25 januari 2020 14:01 Aangepast: 26 januari 2020 06:17
President Trump klaagt op Twitter over lage kijkcijfers. Beeld © AFP

In de Amerikaanse Senaat is vandaag de verdediging aan zet, in het impeachment-proces tegen president Donald Trump. Dat het proces juist op zaterdag wordt hervat, zet veel kwaad bloed bij de president. Op Twitter klaagt hij dat er vandaag amper televisiekijkers zullen zijn.

De afgelopen drie dagen beargumenteerden de democraten waarom zij vinden dat de president uit zijn ambt moet worden gezet. "Dit is Trump first, niet America first", zei hoofdaanklager Adam Schiff. "Hij is een dictator", voegde congreslid Jerrold Nadler eraan toe.

Slechte kijkcijfers

Ook de advocaten van Trump krijgen drie dagen de tijd om hun zaak te verdedigen. Eén van hen noemt de zaak vandaag 'een trailer' voor maandag en dinsdag. Dan moet het echte werk beginnen, als advocaten Kenneth Starr en Alan Dershowitz gaan pleiten voor Trump. Kenneth Starr leidde in de jaren 90 het onderzoek in het impeachment-proces tegen president Bill Clinton.

Wat voor president Trump duidelijk meespeelt, is het aantal televisiekijkers. Op Twitter betreurde hij het feit dat zijn team is 'gedwongen' om op een zaterdag te beginnen met de verdediging. Hij noemde het proces vandaag “Death Valley in TV”, oftewel: een moment waarop geen hond naar de televisie kijkt.

De zaak in het kort

Het impeachment-proces draait kort gezegd om een telefoongesprek dat president Trump in juli 2019 voerde met de Oekraïense president Zelensky. Trump zou Zelensky onder druk hebben gezet, om een onderzoek te starten naar de zoon van Joe Biden, een belangrijke democratische presidentskandidaat.

Deed Oekraïne dat niet, dan zou Trump miljarden aan Amerikaanse militaire steun aan Oekraïne tegenhouden. Dat geld was al toegezegd door het Amerikaanse congres. Machtsmisbruik, zeggen de democraten. Ook is de president aangeklaagd voor het tegenwerken van het onderzoek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tekenaars spelen hoofdrol in Senaat bij afzettingsprocedure Trump

Snel proces 

Alles wijst er op dat de republikeinen, die een meerderheid in de Senaat hebben, het proces snel willen afhandelen. Zo zullen er naar verwachting geen nieuwe getuigen worden gehoord, en is er geen gelegenheid meer om nieuwe, eventueel belastende, documenten in te brengen. Het is mogelijk dat er aan het einde van volgende week al een uitspraak is. Dan is dit de kortste impeachment in de Amerikaanse geschiedenis.

Omdat tot nu toe alle republikeinse senatoren de president blijven steunen, is de kans groot dat hij wordt vrijgesproken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore