17 doden

Martijn is in Wuhan, waar het coronavirus uitbrak: 'Straten zijn leeg'

23 januari 2020 17:53 Aangepast: 23 januari 2020 17:56
Martijn Niesen in Wuhan Beeld © RTL Nieuws

De angst in de Chinese stad Wuhan is groot, ziet de Nederlander Martijn Niesen. Hij is op dit moment op bezoek in de stad, waar de uitbraak van het coronavirus is begonnen. Er zijn 17 mensen overleden, allemaal uit de regio Wuhan.

De Chinese autoriteiten hebben Wuhan vandaag afgesloten van de buitenwereld. En dat is te merken, zegt Niesen: "Het is gewoon stil. Normaal gesproken is het eigenlijk altijd een heksenketel, zo druk als het overal is. Alles is afgesloten, dus niemand is meer op straat", zegt hij. 

Volgens Niesen waren de mensen de laatste dagen al bang aan het worden voor het virus. "Je zag heel veel mondkapjes verschijnen op straat, en sinds gisteren loopt eigenlijk iedereen ermee."

De vrouw van Martijn Niesen De vrouw van Martijn Niesen

Niesen is getrouwd met een Chinese vrouw, die oorspronkelijk uit Wuhan komt. Vanwege het Chinese Nieuwjaar zijn ze op familiebezoek in de stad. Hij was op dit moment liever niet in Wuhan geweest: "Het komt angstvallig dichtbij. Een paar honderd meter hier vandaan schijnen, voor zover ik het begrijp uit het nieuws, vijf mensen ongeveer letterlijk op straat doodgevallen te zijn, vanuit het niks."

Iedereen blijft binnen

Martijn en zijn vrouw kunnen niet anders dan afwachten. Net als bijna iedereen in Wuhan blijven ze binnen en kijken ze op internet: "Wij zijn vandaag niet buiten geweest. Ik ben gisteren helaas nog wel in een ziekenhuis geweest, waarvan ik inmiddels begrepen heb dat ze daar ook slachtoffers hebben." 

Toch kan Martijn het nog wel een beetje relativeren: "Ik denk bij mezelf: 17 doden in een stad met 11 miljoen mensen. Hoeveel mensen komen er per dag om in het verkeer?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Luchthaven en stations Wuhan dicht om verspreiden virus tegen te gaan

Wegkomen onmogelijk

Martijn weet niet hoelang hij nog in Wuhan moet blijven: "Op dit moment is het onmogelijk om weg te komen, tenzij je een hele goede reden hebt. Maar in principe is al het vliegverkeer en al het treinverkeer platgelegd. De metro's zijn dicht, de taxi’s en de bussen rijden niet, dus dat wordt een beetje moeilijk. Ik zou in principe volgende week na het Chinees Nieuwjaar weer teruggaan naar Nederland. Hoe dat gaat lopen dat weet niemand op dit moment."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Nieuw dodelijk virus in China: moeten we ons in Nederland zorgen maken?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore