IS-terroristen

VVD en CDA: nooit paspoort voor terugkerende terrorist

23 januari 2020 07:51 Aangepast: 23 januari 2020 07:53
VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz.

In geen enkel geval mag een terrorist die terug wil keren naar Nederland, opnieuw een paspoort krijgen van de Nederlandse overheid. Dat willen VVD en CDA regelen met een toevoeging aan de Paspoortwet.

Kamerleden Dilan Yeşilgöz (VVD) en Madeleine van Toorenburg (CDA) willen een extra mogelijkheid, bovenop al bestaande mogelijkheden die de overheid heeft om paspoorten in te trekken.

Extra stap

"Dit is weer een extra stap, om te voorkomen dat deze mensen terugkeren naar Nederland en ons land onveilig kunnen maken", zegt Yeşilgöz. "Er is een lijst met uitreizigers. Als die mensen zich melden bij een ambassade, dan wil ik dat we kunnen zeggen: jij krijgt geen paspoort en geen consulaire bijstand."

In juni waarschuwde minister Grapperhaus dat het lang niet altijd lukt om van Nederlanders in IS-gebied hun paspoort af te nemen. Deze toevoeging moet regelen dat een aanvraag van uitreizigers sowieso geweigerd kan worden.  

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Nederlands paspoort meeste jihadisten niet af te pakken

Paspoort of nationaliteit intrekken

De minister van Justitie heeft nu al de mogelijkheid om een paspoort te laten vervallen of de Nederlandse nationaliteit in te trekken. Ook als iemand nog niet is veroordeeld en zich heeft aangesloten bij een terroristische organisatie, kan de Nederlandse nationaliteit worden ingetrokken door de minister van Justitie.

Toch is er nu extra wetgeving nodig, vinden de Kamerleden. "Die wetten zijn aangenomen, maar niet altijd met terugwerkende kracht", zegt Yeşilgöz. "Dit is een stap om een weigeringsgrond toe te voegen aan de Paspoortwet. Om te zeggen: als jij je hebt aangesloten bij een terroristische organisatie, dan hebben wij het recht om jou een paspoort te weigeren."

Of de toevoeging, of amendement, voldoende steun krijgt in de Tweede Kamer, moet de komende weken blijken. Ook is het nog niet duidelijk of het amendement in strijd is met internationale verdragen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Duizenden lichamen in 200 massagraven in oud-IS-gebied Irak

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore