Ga naar de inhoud
RTL Nieuws Klimaatpanel

Op milieuvriendelijke vakantie? Deze keuzes maken de leden van ons klimaatpanel

Tooske (l), Vera (m) en Mariam (r). Beeld © RTL Nieuws

De auto? De trein? Toch het vliegtuig? Ieder jaar weer maken miljoenen Nederlanders plannen hoe de vakantie er voor dit jaar uit moet zien. In hoeverre speelt het milieu een rol in die keuze? Wij vroegen het aan drie leden van ons klimaatpanel.

Volgens een onderzoek van reisorganisatie Eliza was Here wordt duurzaamheid steeds belangrijker bij het kiezen van een vakantie. RTL Nieuws maakt er een tool bij waarin je kunt zien hoe milieubelastend jouw vakantie is. Bekijk hem hier

Tooske (58) heeft er even over nagedacht, maar zij en haar man zijn eruit voor deze zomer: het wordt de trein, en ze gaan naar Spanje. Lang leek het de auto te worden, maar dan hadden ze een nieuwe nodig. "En dat vond ik te duur, want we gebruiken de auto privé heel weinig."

Buik vol van vliegen

Tooske is blij met de keuze voor de trein. "Het is relaxt, het is veilig, je hoeft niet op te letten en het is ook milieuvriendelijk." Want ja: Tooske denkt goed na voordat ze kiest voor een vakantie. "Ik heb mijn buik vol van vliegen. Zes jaar geleden gingen we naar Curaçao, dat was een heel vervelende lange vlucht."

Een land dat ze nog wel heel graag een keer zou willen bezoeken, is Ierland. "Dan zou ik met de boot gaan." Maar Tooske heeft een andere wens die ze nog belangrijker vindt. "Dat die Formule 1 in Zandvoort niet doorgaat. Wat een onzin, zoveel mensen in een natuurgebied voor het racen."

Het budget is voor Tooske ook van groot belang voordat de vakantie wordt geboekt. Dat geldt ook voor Vera. Zij probeert duurzaam te leven, maar deze zomer lonkt een reis van vier weken naar de Verenigde Staten. Een mooie rondreis. "Een beetje hypocriet misschien, want ik ga wel vliegen. Maar ik heb nog weinig van de wereld gezien en Amerika trok mij wel heel erg."

Zeeland en Terschelling

Buiten die reis naar de VS, gaat Vera vaak in Nederland op vakantie. "Zeeland, Terschelling, dat soort plaatsen. We slapen vaak in hostels of in een bed and breakfast. Af en toe gaan we ook naar een camping."

Mariam gaat wel vaak buiten Nederland op vakantie. Ze heeft een eigen bedrijf en komt niet tot rust als ze in Nederland blijft. "Dan pak je toch snel je laptop, ben je zo weer aan het werk." 

Van Marokko tot de Malediven

Gaat ze binnen Europa op vakantie, dan probeert ze niet te vliegen. Ieder jaar gaat ze vier weken naar Marokko, altijd neemt ze de auto. Weekendje Parijs? Dan wordt het de trein. Maar Mariam zit best weleens in het vliegtuig. "Ik ga over twee weken naar Dubai en afgelopen december waren we naar de Malediven. Buiten Europa ga ik wel vaak met het vliegtuig ja." 
 

Bekijk de kaart

RTL Nieuws berekende voor een aantal vakanties over de hele wereld hoeveel uitstoot je per persoon veroorzaakt. We zijn uitgegaan van een gezin van vier personen, dat een week weggaat. De cijfers zijn gebaseerd op een tool van MilieuCentraal, waarin je ook precies kan berekenen wat de impact van jouw vakantie is. Druk op een bestemming om de klimaatimpact te zien.

Let op: vanwege drukte op de website kan het zijn dat de tool tijdelijk niet werkt.