Spanning Midden-Oosten

Nederlandse trainingsmissie in Irak weer hervat

17 januari 2020 19:20 Aangepast: 17 januari 2020 22:18
Nederlandse militairen trainen Koerdische Peshmergastrijders in Irak. Beeld © ANP

Nederlandse militairen in Irak gaan weer beginnen met het geven van trainingen. Dat heeft minister Bijleveld van Defensie aan de Tweede Kamer laten weten.

Begin januari werd de militaire trainingsmissie in Irak stilgelegd vanwege de spanningen in de regio, na een drone-aanval van de Verenigde Staten op de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Iran reageerde vorige week met raketaanvallen op Amerikaanse bases in Irak.  

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Nederlanders in Irak opgeschrikt door aanval: 'Raketten vlogen over mijn flat'

Actief in Erbil en Bagdad

Het gaat om veertig Nederlandse militairen in de omgeving van de Noord-Iraakse stad Erbil. Zij trainen Koerdische en Iraakse militairen in onder meer leiderschap, het onschadelijk maken van bermbommen en het beveiligen van grote gebieden. Drie tot twaalf commando's trainen en adviseren Iraakse special forces bij Bagdad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

President Trump slaat niet terug: 'Gevaar voor oorlog lijkt geweken'

Het Iraakse parlement wil af van de buitenlandse militairen, maar het kabinet wil de Nederlandse missie in Irak gewoon voortzetten. "De Iraakse premier heeft Nederland niet benaderd om weg te gaan", zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) woensdag in de Tweede Kamer.

'Cruciaal land'

Het vertrek van de buitenlandse troepen zou de stabiliteit van "zo'n cruciaal land" volgens de minister niet ten goede komen. "Onze bereidheid is om in coalitieverband te blijven." De Nederlandse militairen maken onderdeel uit van de internationale coalitie tegen terreurgroep IS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore