Dinsdag verder

Zaak tegen Trump gaat verder: aanklacht naar Senaat

15 januari 2020 20:43 Aangepast: 16 januari 2020 00:30
Leidt de handelsoorlog tussen de VS en China tot een recessie? Beeld © AFP

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft de aanklachten tegen president Donald Trump naar de Senaat gestuurd. Afgevaardigden in het door Democraten gedomineerde Huis stemden daar met 228 tegen 193 stemmen mee in.

De Democraten beschuldigen Trump van machtsmisbruik en belemmering van het Congres. Voorzitter Nancy Pelosi van het Huis maakte eerder op de dag bekend wie als aanklagers gaan optreden in het afzettingsproces. De Democraat Adam Schiff komt aan het hoofd te staan van het team van zogeheten impeachmentmanagers.

Pelosi bezorgde de aanklachten tegen Trump later op de dag bij de Senaat. Daarbij werden ze ceremonieel van de ene naar de andere kant van het Capitool gebracht.

"Het is treurig en tragisch voor ons land dat de daden van onze president om onze nationale veiligheid te ondermijnen, zijn eed te schenden en de veiligheid van onze verkiezingen in gevaar te brengen, ons hiertoe hebben gebracht", zei Pelosi vlak voor ze haar handtekening zette onder de documenten.

Republikeinen meeste zetels

Het Witte Huis verwacht dat Trump in de Senaat snel zal worden vrijgesproken, zegt een anonieme regeringsfunctionaris. "Ik denk dat het erg onwaarschijnlijk is dat het langer gaat duren dan twee weken."

In de Senaat heeft de Republikeinse partij van Trump de meeste zetels. De senatoren gaan in het proces optreden als juryleden.

Erik Mouthaan over het proces:

"We weten nu hoe het verder gaat. Dinsdag begint het proces tegen Trump in de Senaat. Het impeachment van voor de kerst is eigenlijk de aanklacht, nu begint de rechtszaak.

De leider van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft vandaag aanklagers aangesteld die de zaak maken en ze heeft besloten de 'articles of impeachment', die aanklacht, officieel over te dragen aan de Senaat.

De jury zijn de 100 senatoren. Zij gaan luisteren en bepalen of ze vinden dat Trump schuldig is of niet en of hij moet worden afgezet.

De republikeinse meerderheid in de Senaat zal de president waarschijnlijk de hand boven het hoofd houden. Hij zal dus waarschijnlijk niet worden afgezet. Maar: mogelijk komt er wel nieuwe informatie naar boven tijdens dit proces." 

Bekijk de hele duiding van Mouthaan:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore