Ga naar de inhoud
'Nederlandse Greta Thunberg'

PVV Gelderland fel tegen klimaatactivist Lars (12): 'Ga lekker voetballen'

Marjolein Faber (PVV). Beeld © ANP

"Ga lekker voetballen, en als je wat ouder bent achter de meiden aan." PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber kon zich duidelijk niet vinden in de speech van de 12-jarige Lars Westra, vandaag bij het provinciebestuur Gelderland.

Lars zijn grote voorbeeld is Greta Thunberg. Hij spreekt vaker over klimaat, bijvoorbeeld op het energiefestival in Noord-Brabant en vorig jaar kwam hij al eens naar de Nijmeegse gemeenteraad om het te hebben over maatregelen tegen de opwarming van de planeet.

Nu kwam hij naar het provinciebestuur. Volgens De Gelderlander stuurde Lars een mailtje, en mocht hij komen spreken. De inbreng van Lars kon de PVV niet bekoren. Faber zegt onder meer tegen Lars dat zijn ouders 'hem hiervoor hadden moeten behoeden'. 

Een gedeelte van Lars zijn speech:

"Jij vertelt dat je een eigen bedrijf hebt, maar je bent niet eens handelingsbekwaam", zegt Faber.

"Dus er zit een organisatie achter jou. Ik vind het een schande dat jij misbruikt wordt en ik gun jou een goed en gelukkig leven. En ik hoop dat jij gaat genieten en dat je lekker gaat voetballen en als je wat groter bent, ga je lekker achter de meiden aan."

De reactie van de PVV:

Eerder was al duidelijk dat Faber niet zat te wachten op de komst van Lars. Ze noemde hem op Twitter een 'naïef klimaatsoldaatje'.