Gecrasht Oekraïens vliegtuig

Plaatser video van neerhalen vliegtuig Iran opgepakt

14 januari 2020 20:09 Aangepast: 14 januari 2020 20:30
Screenshot uit de video waarin de explosie in de lucht zichtbaar is. Beeld © RTL Nieuws

Iran heeft de persoon opgepakt die de video online heeft gezet waarop te zien is dat een passagiersvliegtuig boven Iran door een raket wordt neergehaald. Het Iraanse staatspersbureau Fars meldt dat de Iraanse krijgsmacht de plaatser heeft gearresteerd.

De Iraanse generaal Amir-Ali Hajizadeh heeft eerder toegegeven dat zijn divisie het Oekraïense vliegtuig, dat woensdag crashte bij Teheran, uit de lucht heeft geschoten. Een operator zag het vliegtuig aan voor een Amerikaanse raket, zei hij.

Eerder ontkende Iran het vliegtuig te hebben neergeschoten. Het statement van de Iraanse generaal kwam ná het plaatsen van de video.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Arrestaties in Iran om neerhalen vliegtuig

Video onderzocht

De video waarop het neerhalen van het vliegtuig te zien zou zijn, dook op via onderzoekscollectief Bellingcat. Zij onderzochten de beelden en concludeerden dat ze in de buurt van de rampplek zijn gemaakt.

'VS ook schuldig'

Generaal Hajizadeh beschuldigde de Verenigde Staten ook voor het drama. Zij zorgden volgens hem voor de spanningen in de regio. Het defensieteam was daardoor in de hoogste staat van paraatheid.

Bij de ramp kwamen alle 167 passagiers en 9 bemanningsleden kwamen om het leven. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore