De Duitse regering draagt 4 miljoen euro bij aan de financiering van het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam. Het museum wordt vanaf februari ingrijpend verbouwd. Het totaalbedrag dat is opgehaald voor de financiering van het nieuwe museum staat nu op 21 miljoen euro.
De Duitse minister Heiko Maas (Buitenlandse Zaken) lichtte de donatie toe. "In Nederland werkte de nazivernietigingsmachine op de meest afschuwelijke manier. De gedeelde herinnering aan dit donkerste hoofdstuk in onze Duitse geschiedenis maakt het belang van de verworvenheden van de Europese eenwording en de verzoening tussen Duitsland en Nederland duidelijk."
Twee locaties
Het nieuwe museum komt op de plek van de Hollandsche Schouwburg en de voormalige Hervormde Kweekschool. De Hollandsche Schouwburg was tijdens de Tweede Wereldoorlog de verzamelplaats, gevangenis en deportatieplaats voor Amsterdamse Joden naar Westerbork en de vernietigingskampen.
De Kweekschool was een plek waarvandaan met behulp van het verzet honderden kinderen naar een veiligere plek werden gesmokkeld.

Educatieve programma's
Ook de Nederlandse overheid heeft geld geïnvesteerd in het museum. Daarnaast droegen het Anne Frank Fonds Basel, Claims Conference (VS) en de Nederlandse Spoorwegen bij. Een van de particuliere donateurs, zogenoemde 'governors' die minimaal een bedrag van 100.000 euro hebben geschonken, is de Amerikaanse zangeres Barbra Streisand.
Het geld wordt naast de verbouwing gebruikt voor educatieve programma's en de vaste tentoonstelling. Het museum wil graag de volledige geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland vertellen.
Op 2 februari sluit het museum de deuren voor een verbouwing van twee jaar.