Nasleep toeslagenaffaire

Coalitie koerst aan op twee staatssecretarissen voor fiscus

13 januari 2020 01:19 Aangepast: 13 januari 2020 07:16
Het hoofdkantoor van de Belastingdienst. Beeld © ANP

De coalitie stuurt aan op de benoeming van twee staatssecretarissen bij het ministerie van Financiën om de grote problemen van de Belastingdienst op te lossen. Door de aanstelling van twee bewindslieden, moet onder meer de schade van de toeslagenaffaire worden hersteld, waarvan duizenden ouders de dupe werden.

Dit bevestigen goed ingevoerde bronnen tegenover RTL Nieuws.

Volgens hen is er in het kabinet overeenstemming dat het beter is om twee politici te benoemen, als opvolger van staatssecretaris Menno Snel, omdat de problemen van de Belastingdienst eenvoudig te groot zijn. Snel (D66) moest in december afreden, na een reeks onthullingen van Trouw en RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drastische ingreep: kabinet knipt Belastingdienst in drieën

Coalitieoverleg

Vanochtend vindt over zijn opvolging overleg plaats in de coalitie, met een delegatie van het kabinet, onder wie premier Mark Rutte en minister Hoekstra (Financiën).

Eén staatssecretaris zou de baas moeten worden over Toeslagen en de Douane, de ander over de Belastingdienst. De coalitiepartners moeten hier over besluiten, omdat zij gaan over de samenstelling van het kabinet.

Menselijke maat

Het is de bedoeling dat eerst een principebesluit wordt genomen over deze keuze, en dat daarna wordt gesproken over wie worden benaderd voor de klussen. Onduidelijk is nog of D66 beide staatssecretarissen zal leveren, of dat ook een andere partij een kandidaat zal aandragen.

De PvdA opperde dit weekeinde om Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) te benoemen. Omtzigt was samen met Renske Leijten (SP) een van de grootste critici van de afhandeling van de toeslagenaffaire.

Minister Hoekstra (Financiën) ging vorige week op bezoek bij de Belastingdienst/Toeslagen in Utrecht. Minister Hoekstra (Financiën) ging vorige week op bezoek bij de Belastingdienst/Toeslagen in Utrecht.

Belastingdienst op de schop

Zaterdag presenteerde minister Hoekstra plannen om de Belastingdienst flink op de schop te nemen. Hij wil de Belastingdienst opknippen en drie nieuwe topambtenaren aanstellen als directeur-generaal: een voor Toeslagen, een voor de Douane, en een voor de Belastingdienst.

Volgens Hoekstra is dit noodzakelijk vanwege alle problemen waar de dienst mee wordt geconfronteerd. Hij wil ook een terugkeer naar de ‘menselijke maat’ en een Belastingdienst die weer volgens de wet gaat handelen.

Zo werd de toeslagenaffaire Menno Snel fataal

Een overzicht van de ontwikkelingen die tot het aftreden van Snel leidden.

Vertrouwen opgezegd

Hoekstra meldde zijn plannen dit weekeinde, nadat vrijdag via RTL Nieuws uitlekte dat de hoogste baas van de Belastingdienst, directeur-generaal Jaap Uijlenbroek, moet vertrekken. In december werd het vertrouwen in hem opgezegd.

Uijlenbroek wordt verantwoordelijk gehouden voor de gebrekkige afhandeling van de toeslagenaffaire. Ook verzette hij zich intern fel tegen de veranderingen die Hoekstra nu in snel tempo doorvoert.

Nieuwe baan Uijlenbroek

Uijlenbroek heeft mogelijk al een nieuwe baan: interim-gemeentesecretaris bij de gemeente Den Haag. Over dat nieuws is in de Hofstad dit weekeinde consternatie uitgebroken; een aantal politieke partijen wil hem niet.

Volgens sommige bronnen heeft premier Mark Rutte er bij de waarnemend burgemeester van Den Haag, Johan Remkes, op aangedrongen om Uijlenbroek (ook VVD) in ieder geval tijdelijk ambtelijk secretaris te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belastingdienst haalt eigen deadline niet: gedupeerden krijgen dossiers later

'Ambtsmisdrijven'

Op korte termijn moet ook duidelijkheid komen over een onderzoek naar misstanden bij de Belastingdienst en mogelijke ambtsmisdrijven in de toeslagenaffaire. Twee externe prominenten gaan daar onderzoek naar doen.

Minister Hoekstra zei gisteren in Buitenhof dat hij nog 'geen aanwijzingen' heeft dat ambtenaren zich daar schuldig aan hebben gemaakt. Maar Haagse bronnen zeggen dat Hoekstra er rekening mee houdt dat het toch 'foute boel' is, en dat mogelijk alsnog aangifte gedaan moet worden wegens machtsmisbruik.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Belastingtelefoon vaak niet bereikbaar voor vragen toeslagen'

Twee rapporten

Eind deze maand moeten twee rapporten verschijnen die meer duidelijkheid moeten geven over de omvang van de affaire. De commissie-Donner rapporteert dan over andere zaken waarin ouders onterecht zijn aangemerkt als fraudeur en of zij ook compensatie moeten krijgen.

Uit een onderzoek van de Auditdienst Rijk (ADR) moet onder meer blijken hoe de fraudejacht van de overheid zo kon ontsporen.

De fiscus zag Fatma als fraudeur: 'Dat raakt mij heel erg'

Al jaren vecht Fatma voor haar gelijk. Ze werd door de Belastingdienst verdacht van fraude met de kinderopvangtoeslag. Ten onrechte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore